Menu Zavřít

Venezuelská opozice chce Madurovy volby odvrátit stávkou

23. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Venezuelská opozice vyhlásila na příští týden dvoudenní stávku namířenou proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Stávka je součástí protestů, které mají prezidenta přimět ke zrušení kontroverzních voleb do nového Ústavodárného shromáždění. To by mělo nahradit nynější parlament, který kontroluje opozice.

Stávka se má konat ve středu a ve čtvrtek. Opozice navíc na pondělí a pátek plánuje protestní pochody. „Venezuelský lid se nevzdává, je statečný, vystoupí na obranu demokracie a ústavy,“ prohlásil opoziční zákonodárce Simon Calzadilla.

Opozice již tento týden uskutečnila jednodenní stávku, během které byli zabiti nejméně tři lidé. Podle páteční zprávy venezuelské prokuratury si protivládní protesty, které vypukly na počátku dubna, vyžádaly již stovku obětí.

Násilnosti pokračovaly také v sobotu. Na demonstraci v Caracasu byl zraněn mladý houslista, který se stal jedním ze symbolů protestů, když uprostřed potyček hrával na své housle státní hymnu. Zranění utrpěli i další lidé, včetně novinářů, napsala agentura DPA.

Bezpečnostní síly v Caracasu s pomocí obrněných automobilů zablokovaly pochod několika tisíc demonstrantů k nejvyššímu soudu, který mají nyní pod kontrolou stoupenci Madurových socialistů. Následovaly několikahodinové potyčky, při kterých maskování mladíci házeli kameny a zápalné láhve na národní gardu, jež proti demonstrantům použila slzný plyn.

BRAND24

Volby do Ústavodárného shromáždění jsou vypsány na 30. července. Odpůrci vlády se obávají, že prezident si chce touto cestou posílit moc a postupně v zemi vybudovat diktaturu. Maduro je kvůli tomu terčem široké mezinárodní kritiky, americký prezident Donald Trump Caracasu pohrozil ekonomickými sankcemi, pokud se Maduro pokusí přepsat ústavu.

O dění ve ztrápené zemi dále čtěte:

Maduro slíbil, že na ústavní změny vypíše referendum

Maduro svolal ústavodárné shromáždění. Venezuelská opozice se bojí „podfuku“

Policejní vrtulník podle Madura zaútočil na nejvyšší soud


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).