Menu Zavřít

Velkou koalici už ne. Němci upřednostňují „Jamajku“

26. 9. 2017
Autor: čtk

Koalici konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, o jejímž vzniku se po nedělních parlamentních volbách bude jednat v Německu, považuje za dobrou 57 procent občanů spolkové republiky. Velkou koalici složenou z CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) jen 31 procent. Ukazuje to průzkum pro veřejnoprávní televizi ARD.

Takzvaná Jamajka, jak se spojení konzervativců, liberálů a ekologické strany přezdívá kvůli jejich barvám připomínajícím v trojkombinaci černo-žluto-zelenou jamajskou vlajku, je v tuto chvíli jedinou možností, kterou německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) k sestavení vlády má. Pokračování dosavadní velké koalice totiž vyloučili sociální demokraté poté, co ve volbách s 20,5 procenta hlasů dosáhli nejhoršího výsledku od druhé světové války.

Spojení CDU/CSU, FDP a Zelených, které kvůli programovým rozdílům nemusí být vůbec jednoduché, ještě v den voleb považovalo za dobré nebo velmi dobré jen 23 procent dotázaných. Politická realita ale, zdá se, počet stoupenců Jamajky výrazně zvýšila. Naopak procento lidí, kteří považují velkou koalici za dobrou, kleslo o osm procentních bodů.


Bývalá NDR potrestala CDU za své rozmazlení. Přečtěte si komentář

Lubomír Heger


Pokud by se jamajskou koalici nepodařilo vytvořit, přálo by si 65 procent dotázaných nové volby. O těch zatím všechny parlamentní strany odmítají uvažovat. Pro vznik menšinové vlády, která v Německu nemá žádnou tradici, by bylo jen 26 procent dotázaných. Merkelová takové úvahy také odmítla.

BRAND24

Nedělní volby vyhrála se 33 procenty hlasů CDU/CSU, která ale výrazně ztratila, následovaná sociálními demokraty, protiimigrační Alternativou pro Německo s 12,6 procenta, FDP s 10,7, Levicí s 9,2 a Zelenými s 8,9 procenta.

Nový Spolkový sněm bude o 50 milionů eur ročně dražší
Nový německý parlament, v němž zasedne rekordních 709 poslanců, bude daňové poplatníky stát o zhruba 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) ročně víc než ten dosavadní, v němž bylo 630 křesel. Náklady za čtyřleté funkční období tak stoupnou o přibližně 200 milionů eur (5,2 miliardy korun).

Spolkový sněm nemá pevně stanovený počet poslanců a díky zvláštnostem německého volebního systému v něm pokaždé může být jiný počet křesel. Po letošních volbách jich je 709, čímž byl překonán i dosavadní rekord 672 z volebního období let 1994 až 1998.

O povolební situaci v Německu dále čtěte:

SPD se chystá do opozice, populistická AfD míří do parlamentu

Povolební rozkol. Šéfka AfD Petryová nechce být součástí frakce strany v parlamentu

Němečtí voliči potrestali velkou koalici, nová bude vznikat jen těžce

Merkelová chce stabilní vládu. Bude jednat s FDP, Zelenými i SPD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).