Menu Zavřít

US Army potřebuje ženy. Velitelé chystají tažení proti sexismu

30. 3. 2017
Autor: U.S. Air Force, Keith Brown via Wikimedia Commons

Americká armáda nemůže začít žádnou válku bez nasazení žen. Vojaček bude přibývat, přestože naráží na předsudky i sexuální obtěžování. To chtějí velitelé tvrdě postihovat.

Americké ozbrojené složky jsou největším zaměstnavatelem ve Spojených státech. Dávají práci asi 1,5 milionu lidí. Z toho je asi 15 procent žen. U námořnictva podíl činí asi 7 procent, vyplývá ze statistik Center for Naval Analyses. Na konci studené války v armádě sloužilo 2,2 milionu Američanů.

Nedávný skandál, kdy stovky stávajících i bývalých členů námořní pěchoty komentovaly v uzavřené skupině na Facebooku fotografie nahých ženských kolegyň, ukázal na to, že sexismus v armádě převládá, ale žen určitě nebude ubývat. Podobné incidenty se už vyšetřovaly v letech 2013 a 2014. Kongres požadoval, aby se projevy sexismu v armádě neopakovaly.

Největší armády světa podle počtu vojáků
Čína 2 333 000
USA 1 492 200
Indie 1 325 000
Severní Korea 1 190 000
Rusko 845 000

Zdroj: worldatlas.com

Velitel námořní pěchoty Robert Neller politikům slíbil, že se sexistické incidenty opakovat nebudou.

Větu, která vystihuje současnou americkou armádu, vyslovil republikánský senátor Mike Round z Jižní Dakoty, když se Nellera zeptal: „Realita je taková, že do žádné války nemůžeme jít bez žen, nebo ano?“ Generál stručně odvětil: „Ne, pane.“

Ženy vojačky v armádě slouží na všech postech, od roku 2015 se mohou účastnit přímo bojových akcí. Američtí zákonodárci se obávají, aby sexistické praktiky rekrutky od služby v armádě neodradily. „Ironií toho všeho je, že se snažíme získat do našich řad co nejvíce žen,“ připustil Neller.

Armáda chce být přivětivou institucí i pro ženy, které pro ni chtějí pracovat, upozornil server Quartz.

Armáda už v roce 2015 vyhlásila cíl navyšovat o procento ročně podíl žen personalistek, které lépe získávají další ženy pro zelený sbor. Neller pak cílí na vysokoškolačky sportovkyně.


Jak vypadá financování české armády? Čtěte více:

Vojáci mají dostat víc peněz. Stropnický se brání Ministr Martin Stopnický při návštěvě českých vojáků v Litvě.


U mariňáků by jich mělo být podle jeho představ deset procent. Penzionovaná plukovnice Ellen Haringová tvrdí, že více žen v armádě vede k větší harmonii a týmovosti sboru. Dokládá to tím, že u amerického letectva slouží nejvíce žen a je tam nejméně případů sexuálního obtěžování.

Bez žen to ve válce už nejde

Společné kasárny se osvědčily v norské armádě. Ženy přitom ve válce v Iráku a Afghánistánu měly nezastupitelnou roli zejména v komunikaci s místním obyvatelstvem, upozornil Robert Egnell ze švédské univerzity pro obranu. Jsou nezbytné také pro kontroly a bezpečnostní prohlídky jiných žen u kontrolních stanovišť. Vetší genderová diverzita pak v armádě vede k lepším výsledkům, doplnil.

Americká výzkumná instituce RAND uvedla, že sexuální obtěžování v americké armádě zažilo v roce 2014 4,9 procenta žen (statistika uvádí i jedno procento u mužů). U námořní pěchoty to bylo 7,9 procent ženských příslušnic.

Téměř pětina (19 procent) žen sloužících u mariňáků od začátku služby zažila nějakou formu sexuálního obtěžování, ve všech ozbrojených složkách to bylo 14,7 procenta. U mužů to je sedmkrát méně, 2,1 procenta.

BRAND24

Haringová je přesvědčena, že výcvik by měl probíhat od prvního dne u námořní pěchoty společně, aby jeho příslušníci neměli pocit, že se jedná o výlučně mužský klub. Pak může sexistických případů v dříve pouze mužské organizaci ubývat.

Související:

Noční můra místo práce snů: v Silicon Valley vládne testosteron

Ženy v Česku vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně než muži


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).