Menu Zavřít

Trumpův mluvčí rezignoval. Spicerovi vadí nový ředitel komunikace

21. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer dnes rezignoval. S odvoláním na své zdroje o tom nejprve informoval deník The New York Times a sám Spicer to posléze nepřímo potvrdil na twitteru. Podle amerického listu mluvčí podal svou rezignaci na znamení nesouhlasu se jmenováním Anthonyho Scaramucciho ředitelem komunikace Bílého domu. Tento post od června, kdy podal demisi tehdejší ředitel Mike Dubke, Spicer dočasně zastával.

„Bylo mi ctí a výsadou sloužit @POTUS @realDonaldTrump a této úžasné zemi. Budu ve své službě pokračovat do konce srpna,“ napsal Spicer na twitteru. Twitterový účet @POTUS patří prezidentovi Spojených států, aktuální šéf Bílého domu ale častěji používá druhý z uvedených účtů.

Agentuře AP Spicer v krátkém telefonickém rozhovoru řekl, že se rozhodl rezignovat, neboť se domnívá, že je Bílý dům v situaci, kdy by mu „čistý stůl“ mohl prospět. Na adresu Scaramucciho Spicer agentuře řekl: „Bude to skvělé, je to tvrdý chlap.“

Finančník Scaramucci je Trumpův dlouholetý příznivec z prostředí Wall Streetu, funkce ředitele komunikace by se měl ujmout v srpnu. Spicer podle The New York Times považuje výběr Scaramucciho za zásadní chybu, proto dal svou funkci k dispozici. Trump podle listu chtěl, aby Spicer zůstal.


O Spicerově konci se mluví už několik týdnů. Čtěte více

 Mluvčí Bílého domu Sean Spicer


Spicer je prezidentovým mluvčím od Trumpovy inaugurace 20. ledna. V poslední době se ale na tiskových konferencích přestal objevovat a v roli prostředníka mezi Bílým domem a novináři jej vystřídala jeho zástupkyně Sarah Huckabeeová Sandersová.

Před tím, než začal pomáhat Trumpovi během jeho prezidentské kampaně, řídil Spicer několik let komunikaci Republikánského národního výboru (RNC), vrcholného orgánu Republikánské strany. Spicer tehdy úzce spolupracoval s tehdejším předsedou RNC a nynějším vlivným personálním šéfem Bílého domu Reincem Priebusem. Ten už se nechal slyšet, že „stoprocentně“ podporuje nového ředitele komunikace Bílého domu Scaramucciho.

Spicer byl kontroverzní postavou od počátku svého působení ve funkcí Trumpova mluvčího. Den po lednové slavnostní inauguraci prezidenta například uvedl, že účast veřejnosti na ceremonii byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak u televizních obrazovek. Ze srovnávacích fotografií, které přinesly téměř všechny velké sdělovací prostředky, bylo ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem více lidí.

Kritiku si Spicer vysloužil také v dubnu po chemickém útoku u syrského Chán Šajchúnu, kdy porovnával syrského prezidenta Bašára Asada s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Řekl tehdy, že ani Hitler se nesnížil k tomu, aby během druhé světové války použil chemické zbraně proti vlastnímu lidu. Čelil kvůli tomu výzvám k rezignaci.

Parodie na Spicera. Podívejte se, jak mluvčího ztvárnila Melissa McCarthyová

BRAND24

Během svého působení ve funkci mluvčího se Spicer dostával do sporu s novináři poměrně často. Stal se proto mimo jiné i vděčným terčem amerických satiriků. Jednou z nejzdařilejších parodií Spicera bylo podle ohlasů diváků jeho ztvárnění herečkou Melissou McCarthyovou v televizní show Saturday Night Live.

Dále čtěte:

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

Komentář: Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).