Menu Zavřít

Trump zrušil Obamovy ekologické regulace. Válka o uhlí končí, prohlásil

29. 3. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump podepsal exekutivní nařízení, které ruší či omezuje regulaci zavedenou Barackem Obamou k ochraně životního prostředí. Trumpova administrativa už dříve uvedla, že přísná omezení brání v činnosti například těžařům ropy či uhelným společnostem a připravuje tisíce Američanů o práci. Dekret, který má ukončit regulaci emisí z tepelných elektráren či omezení těžby uhlí, chtějí žalovat ekologické organizace.

„Moje administrativa dělá tečku za válkou o uhlí,“ řekl prezident novinářům před podpisem dokumentu, jemuž byli v sídle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) přítomni zástupci horníků. Nařízení, které Trump nazval Energetická nezávislost, mimo jiné uvolňuje omezení na poskytování federálních pozemků pro těžbu uhlí, na něž Obama před rokem vyhlásil tříleté moratorium.

Ústředním cílem dekretu je otevření cesty ke zrušení Obamova Plánu čisté energie. Plán, kterým Obama v roce 2014 zavázal americké tepelné elektrárny k omezení škodlivých emisí do roku 2030 o třetinu stavu z roku 2005, nebyl kvůli žalobám těžebních společností a států ovládaných republikány nikdy uveden do praxe. Zlikvidovat jej nyní má právě EPA, jejímž vedením Trump po lednovém nástupu do funkce pověřil Scotta Pruitta, označovaného za popírače klimatických změn.


Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


Zatímco důlní a petrochemické firmy dekret vítají a tvrdí, že přinese mnoho nových pracovních míst, zastánci energií z obnovitelných zdrojů oponují, že by nové pracovní pozice vznikaly i díky přechodu na šetrnější provoz.

BRAND24

Ochránci životního prostředí chystají soudní žaloby. Skupina zvaná Earthjustice chce například prezidentský dekret zažalovat, protože podle ní „ignoruje právo a vědeckou realitu“.

Dále čtěte:

Komentář: Jak se Donald Trump lapil do pasti jménem Obamacare

Místo zrušení reforma? Trump se kvůli Obamacare obrátí na demokraty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).