Menu Zavřít

Místo zrušení reforma? Trump se kvůli Obamacare obrátí na demokraty

27. 3. 2017
Autor: čtk

Prezident Donald Trump bude usilovat o podporu demokratických poslanců v příštích zákonných iniciativách. Zároveň nevylučuje, že se pokusí reformovat i zákon o zdravotním pojištění, navzdory nezdaru pokusu o jeho zrušení, řekl personální šéf Bílého domu Reince Priebus. Zájem na "vylepšení" zákona zvaného Obamacare dali najevo i demokraté.

Reforma bývalého prezidenta Baracka Obamy v pátek ustála dlouho ohlašovaný pokus Bílého domu o její likvidaci, protože proti Trumpovi se ve Sněmovně reprezentantů postavilo konzervativní křídlo republikánských poslanců. Trump se nakonec rozhodl hlasování odvolat, aby neutrpěl pokořující porážku. Přesto je podle médií postoj sněmovny pro prezidenta tvrdou ranou a známkou možných obtíží při projednávání příštích zákonů.

Priebus v televizi Fox News naznačil, že po revoltě ortodoxních republikánských konzervativců se prezident nebude vyhýbat spolupráci s demokraty. „Víc než kdy jindy si myslím, že nastal čas, aby se obě strany sblížily a pustily se do skutečných reforem,“ prohlásil Trumpův spolupracovník. Za možné příklady takové spolupráce označil očekávanou daňovou reformu, přistěhovalectví nebo investice. „Prezident je připraven (tuto spolupráci) vést,“ upozornil Priebus.


Trump se lapil do pasti jménem Obamacare. Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Makrooko Miroslava Zámečníka


Vůli podpořit republikány při „vylepšení“ Obamacare dali najevo i demokraté. Šéf jejich menšiny ve Sněmovně reprezentantů Charles Schumer v televizi ABC prohlásil, že taková spolupráce je možná, pokud se republikáni vzdají záměru Obamacare úplně zrušit. „Nikdy jsme netvrdili, že (Obamacare) je perfektní. Vždycky jsme říkali, že můžeme pracovat na zlepšení. Jenom ale pod podmínkou, že zákon se rušit nebude,“ řekl americké televizi.

Schumer poradil republikánům, aby přestali podléhat „zájmům movité ultrapravice“. V opačném případě prý při příštím hlasování v Kongresu znovu prohrají.

BRAND24

Trump v první reakci na páteční porážku ve sněmovně obvinil z krachu svých plánů demokraty, přestože jsou to republikáni, kdo mají v dolní komoře Kongresu většinu. O víkendu však za nezdar kritizoval konzervativce ve vlastní straně. Na twitteru napsal, že demokraté se radují, jak zhruba třicetičlenná konzervativní republikánská frakce „zachránila Obamacare“.

Dále čtěte:

Náhrada za Obamacare může připravit o pojištění až 26 milionů lidí

Tajemná náhrada Obamacare: republikáni skrývají návrh nového zákona


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).