Menu Zavřít

Trump vytváří úřad, který má pomáhat obětem zločinů imigrantů

3. 3. 2017
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump utváří nový federální úřad s velmi specifickým účelem. Má pomáhat Američanům, kteří se stali oběťmi zločinů spáchaných ilegálními přistěhovalci.

Trump se o úřadu zmínil tento týden během svého prvního projevu v Kongresu. Neprozradil mnoho detailů. Jmenovat se má VOICE (Victims Of Immigration Crime Engagement) a má spadat pod ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Byl to jediný moment během jeho projevu, který doprovázelo bučení, napsal server Fortune.

„Poskytneme hlas (anglicky „voice“) těm, jež jsou ignorováni médii a umlčeni zvláštními zájmy,“ prohlásil Trump. Prezident poté vyjmenoval několik lidí, kteří byli údajně zabiti přistěhovalci a jejichž rodinní příslušníci projev na Trumpovo pozvání poslouchali přímo v Kongresu.


Kdo je Trumpův ministr bezpečnosti? Čtěte:

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

 Příští ministr bezpečnosti USA John Kelly

Mezi činnosti úřadu bude pravděpodobně patřit poskytování údajů o zločinci obětem. Už dříve Trump oznámil, že bude jeho vláda jednou týdně zveřejňovat seznam zločinů ilegálních imigrantů. Snaha Trumpa bojovat s negativními aspekty přistěhovalectví by mohla naznačovat, že se jedná ve Spojených státech o častý problém. Statistiky ovšem naznačují něco jiného.

Řada studií ukazuje, že pravděpodobnost spáchání zločinu je u přistěhovalců menší než u „domorodců“. Podle vládních dat v populaci USA žije 13 procent imigrantů (legálních i ilegálních), ve věznicích však představují 4,6 procenta trestanců.

CONTENT24

Trump kvůli úřadu čelí a jistě ještě bude čelit kritice. Demokratická senátorka Tammy Duckworthová (původem z Thajska) podle serveru CNN označila iniciativu za „strašlivou“. A nesouhlas zazněl i v řadách republikánů. „Většina ilegálních migrantů jsou dobří a tvrdě pracující lidé,“ myslí si konzervativní aktivista Alfonso Aguilar, kterému se sice Trumpův projev v Kongresu líbil, ale s VOICE nesouhlasí.

Čtěte dále:

Z Trumpova migračního dekretu vypadl Irák, bojuje s Islámským státem

Ministr spravedlnosti USA lhal. Před volbami jednal s ruským velvyslancem

Trump nepotěší ekology. Zruší Obamovo omezení těžby uhlí

Trump chce navýšit rozpočet na obranu skoro o desetinu

Trump se tvrdě opřel do FBI. Za vynášení informací médiím

Zadělal si Trump na problém? Nový poradce rád zpochybňuje nadřízené


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).