Menu Zavřít

Trump: Účast na inauguraci byla vysoká. Média se chovají ostudně

22. 1. 2017
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump a poté také mluvčí Bílého domu Sean Spicer v sobotu ostře kritizovali média, že prý chybně poukazovala na poměrně malou účast lidí na Trumpově páteční inauguraci. Trumpa rozhořčily především fotografie, na nichž bylo vidět velké prázdné plochy v parku National Mall před Kapitolem během pátečního ceremoniálu. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly, napsala dnes agentura Reuters.

Některá americká média uvedla, že na Trumpovu inauguraci přišlo do centra Washingtonu méně lidí než na Obamovu inauguraci v roce 2009 a 2013. Média toto tvrzení doložila snímky pořízenými z výšky.

„Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“ prohlásil Trump při své sobotní návštěvě sídla Ústřední zpravodajské služby (CIA). “(Novináři) ale ukázali plochy, kde prakticky nikdo nestál,“ dodal rozhořčeně.

K Trumpovým rozhořčeným komentářům se poté přidal také mluvčí Bílého domu Sean Spicer. „Byl to největší počet diváků, který sledoval inauguraci. A to jak osobně, tak po celé zeměkouli,“ uvedl Spicer v prohlášení. „Snahy snížit nadšení ohledně inaugurace jsou špatné a ostudné,“ dodal.


Připomeňte si inauguraci Donalda Trumpa:

Minutu po minutě: Donaldova éra přichází. Trump složil slib a stal se 45. prezidentem USA

 Donald Trump skládá prezidentský slib po boku své ženy Melanie


Agentura AP s poukazem na dostupné fotografie a videa napsala, že se Trump mýlil, když tvrdil, že se davy táhly přes celý park National Mall „až k Washingtonovu památníku“.

Podle některých zpráv amerických médií bylo na Trumpově inauguraci pouze asi 250.000 lidí. Agentura Reuters uvedla, že podle snímků přišlo na Trumpovu inauguraci očividně méně lidí než na tu Obamovu v roce 2009, které se zúčastnilo podle washingtonských úřadů odhadem 1,8 milionu osob, což je vůbec největší dav, který se kdy v parku National Mall sešel.

Trump opakovaně napadá média, která označuje za nepoctivá a zkorumpovaná. Jako hlavní prostředek komunikace používá twitter. Většina velkých listů stranila před volbami jeho demokratické sokyni Hillary Clintonové a některá z médií se snažila upozorňovat na desítky Trumpových nepravdivých tvrzení během předvolebních debat a veřejných vystoupení.

BRAND24


Projděte si celosvětové reakce na Trumpův inaugurační projev:

Polákům s Trumpem nastávají nebezpečné roky, varuje polský tisk

Lhal a vymýšlel si? Trumpův projev byl mimo realitu, odhalila média

Skok do neznáma: ruský tisk přistupuje k Trumpovi zdrženlivě

Donald Trump si den své inaugurace skutečně užíval.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).