Menu Zavřít

Trump opět zpochybnil zprávy o útocích ruských hackerů

4. 1. 2017
Autor: čtk

Nastupující americký prezident Donald Trump opět zpochybnil zprávy tajných služeb o hackerských útocích, které americké rozvědky připisují Rusku. Trump označil za „velmi zvláštní,“ že zpravodajci odložili avizovaný brífink o útocích na pátek. Podle agentury Reuters tím dal najevo, že dnes nehodlá hovořit o podrobnostech případu, jak sliboval ještě o víkendu. Televize CNN citovala reakci několika představitelů tajných služeb, kteří popřeli jakýkoli odklad schůzky s Trumpem.

Vítěz listopadových prezidentských voleb opakovaně polemizuje s představiteli Ústřední zpravodajské služby (CIA) a dalších amerických bezpečnostních složek, podle nichž se hackeři organizovaní ruskými rozvědkami pokoušeli ovlivnit volby v jeho prospěch. Trump několikrát prohlásil, že pachatele nelze přesně vystopovat a že za útoky na počítače Demokratické strany mohl stát kdokoli.

„Zpráva tajných služeb o takzvaném ruském hackerství byla odložena na pátek, možná je potřeba více času na sběr důkazů. Velmi zvláštní!“ napsal v úterý Trump na twitteru. Podle Reuters není jasné, kdy měli zpravodajci budoucímu prezidentovi původně podrobné informace poskytnout.

Velmi zvláštní, komentoval informace tajných služeb Donald Trump na Twitteru:

Republikánský nástupce demokrata Baracka Obamy v Bílém domě o víkendu veřejnost ujišťoval, že svá tvrzení relativizující původ útoků doloží fakty toto úterý či nejpozději dnes. Uvedl přitom, že ví „věci, které ostatní lidé nevědí“.

Několik nejmenovaných představitelů zpravodajských služeb však podle CNN v reakci na Trumpovo twitterové prohlášení uvedlo, že o žádný odklad nejde. Podle jednoho z nich například šéf tajných služeb James Clapper neměl nikdy v plánu sejít se s Trumpem dříve než na konci tohoto týdne.¨


O kauze údajných ruských hackerských útoků si přečtěte více:

Odplata za hackery: USA hromadně vypovídají ruské diplomaty

Američtí senátoři žádají kvůli hackerským útokům komisi

Obama: Rusové jsou odpovědní za předvolební hackerské útoky v USA


Trumpův kritický přístup k práci tajných služeb ve věci kyberútoků přitom nesdílejí všichni lidé z jeho týmu. Jeho přední poradce v bezpečnostních otázkách a bývalý ředitel CIA James Woolsey uvedl, že je přesvědčen, že Rusové nesou přinejmenším část viny. „Myslím, že Rusové se toho účastnili, což však neznamená, že nemohli i další lidé,“ řekl Woolsey CNN.

Dosluhující prezident Obama v návaznosti na útoky vyhlásil koncem loňského roku proti ruským rozvědkám a jejich spolupracovníkům sankce a nařídil 35 ruským diplomatům, aby opustily USA. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin nečekaně nesáhl k odvetnému kroku a hodlá počkat na to, zda Trump po nástupu do funkce nezvolí vůči Kremlu vstřícnější přístup.

BRAND24


Přečtěte si o silvestrovských oslavách Donalda Trumpa:

Silvestr se Sylvesterem. Trump bude slavit se Stallonem, nabízel mu funkci

Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).