Menu Zavřít

Trump: Obama věděl o ruském vměšování do voleb

25. 6. 2017
Autor: ČTK

Bývalý americký prezident Barack Obama prý věděl o ruském vměšování do americké předvolební prezidentské kampaně. Současný prezident USA Donald Trump mu teď vyčítá, že proti němu nezakročil. S Trumpem souhlasí i významný demokratický kongresman Adam Schiff.

„Měl proti tomu něco udělat,“ řekl podle BBC Trump v rozhovoru pro televizi Fox News, který se bude vysílat dnes večer. „Obamova vláda věděla dlouho před volbami o ruském vměšování a neudělala nic. PROČ?“ napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Podle listu The Washington Post informovala americká tajná služba CIA Obamu už v srpnu o přímém zapojení ruského prezidenta Vladimíra Putina do kybernetických útoků, které se údajně snažily ovlivnit volby ve Spojených státech. Obama ale podle listu nechtěl tyto poznatky před volbami zveřejnit, prý aby nenarušil důvěru veřejnosti v americký volební systém. Navíc byl tehdy přesvědčen, že volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová.

„Obamova vláda měla udělat mnohem více, jakmile bylo jasné, že Rusko se nejenže vměšuje, ale že je to řízeno z nejvyšších kruhů v Kremlu,“ řekl v rozhovoru se stanicí CNN Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby. Spolu s Dianne Feinsteinovou, která je členkou podobného výboru v Senátu, Schiff v září přišel s neobvyklým veřejným prohlášením, v němž odsoudil Rusko za hackerské útoky.


Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla


„Museli jsme si to ověřit u zpravodajské komunity, ale tento krok jsme udělali proto, že se nám nepodařilo přimět vládu, aby to udělala sama,“ řekl dnes Schiff.

BRAND24

Obamova vláda až měsíc po volbách vyhlásila nové hospodářské sankce a sankce na dvě ruské zpravodajské služby za jejich údajné zapojení do kybernetických útoků. Podle Schiffa ale přišly tyto sankce příliš pozdě a byly příliš slabé.

Dále čtěte:

Esej: Trump na pokraji odvolání

Sněmovní výbor chce vidět poznámky z rozhovoru Trumpa a Comeyho

Ministr spravedlnosti Sessions popírá, že by s Rusy jednal o volbách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).