Menu Zavřít

Trump má smůlu: soud pozastavil část jeho migračního výnosu

3. 2. 2017
Autor: čtk

Soudkyně v americkém Detroitu vydala nařízení dočasně blokující platnost části protiimigračních dekretů prezidenta Donalda Trumpa. Podle agentury AP soudkyně Victoria Robertsová reagovala na žádost Americké arabské ligy pro občanská práva (ACRL) podanou minulé úterý.

Aktivisté ACRL žádali vydání soudního příkazu, který by trvale zakázal odepření vstupu do USA osobám s právem trvalého pobytu a lidem s platným přistěhovaleckým vízem. Požadavek je reakcí na exekutivní příkazy prezidenta z konce ledna, jimiž dočasně zablokoval platnost přistěhovaleckých programů USA a zakázal do země vstup občanům sedmi muslimských zemí platný po dobu 90 dnů. V případě Sýrie platí zákaz až do odvolání.

Robertsová podle televize CBS vydala zatím předběžné opatření, debata o Trumpově výnosech bude u detroitského okresního soudu pokračovat příští týden. Podle soudkyně se její rozhodnutí vztahuje na všechny osoby s právem trvalého pobytu v USA. Obdobné příkazy už podle CBS vydaly okresní soudy v newyorském Brooklynu, v Los Angeles a v Bostonu.

Bílý dům ve středečním prohlášení formulace Trumpova dekretu upřesnil s tím, že nařízení se netýká osob s dvojím občanstvím, diplomatů a personálu OSN a běženců, jejichž azylové řízení bylo už zahájeno.


Má Trump u Američanů podporu? Čtěte dále:

Nejhorší prezident? Trump ztratil důvěru většiny Američanů za 8 dnů

„NOPE


Trumpův příkaz je protiústavní, protože brání muslimům a Arabům ze zemí s muslimskou většinou vstup na území Spojených států, uvedla ve zdůvodnění žádosti ACRL. Podle právníka ligy Nabiha Ayada se prezidentský dekret dotkl celostátně zhruba 100 tisíc lidí s takzvanou zelenou kartou, která opravňuje k trvalému pobytu v USA.


Čtěte, jak Trump svůj migrační výnos komentoval:

Nemířil jsem na muslimy, říká Trump o svém dekretu


Ayad připustil, že Bílý dům sporný krok postupně upřesňuje. „Situace je ale stále nejasná a může se navíc kdykoliv změnit,“ řekl právník.

Žalobu na Trumpa kvůli jeho sporným nařízením podalo v minulých dnech i několik amerických států, například Washington, Massachusetts, New York nebo Virginie. Se žádostí o zrušení platnosti dekretů se na americké soudy obrátily také jednotlivé osoby, většinou přistěhovalci z muslimských zemí.

BRAND24


Berkeley ovládlo násilí. Čtěte, jak Trump reagoval:

Univerzitu v Berkeley ovládlo násilí. Seberu vám dotace, pohrozil Trump

Protesty proti editorovi Breitbart News na univerzitě v Berkeley


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).