Menu Zavřít

Trump jedná s arabskými lídry. Chce vylepšit vztahy s autoritářským Bahrajnem

21. 5. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump zahájil v rámci své první zahraniční cesty dvoustranná jednání s lídry arabských zemí v Saúdské Arábii. Při schůzce s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím slíbil brzkou návštěvu jeho země. Trump se během odpoledního summitu chystá přednést projev vyzývající arabské státy k boji proti radikální ideologii a vyzdvihující mírové poselství islámu.

Trump po jednání se svým egyptským protějškem podle agentury Reuters pochválil Sísího způsob vládnutí v Egyptě, kde se podle něho daří udržovat bezpečnost na uspokojivé úrovni. Sísí, kterého Trumpův předchůdce Barack Obama kritizoval za tvrdé potlačování domácí opozice, podle Trumpa dělá „úžasnou práci vzhledem k obtížným podmínkám“. Bývalý generál Sísí se chopil moci v zemi v době vzestupu radikálního islamismu a tvrdě zakročil proti členům organizace Muslimské bratrstvo.

Nový šéf Bílého domu přislíbil, že „velmi brzy“ přidá na seznam svých zahraničních cest návštěvu Egypta.

Před Sísím jednal Trump s bahrajským králem, s jehož autoritativně řízenou zemí chce rovněž zlepšit vztahy proti Obamově éře.


Během prezidentské cesty se podepisuje mnoho smluv. Přečtěte si více:

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard dolarů

 Donald Trump spolu s králem Salmánem


Klíčová část dnešního Trumpova programu přijde na řadu odpoledne, kdy během společného summitu s arabskými vůdci prezident pronese projev, který se podle agentury AP ponese ve výrazně vlídnějším duchu než Trumpovy ostré protimuslimské výpady z předvolební kampaně. Podle televize CNN je pozoruhodným detailem, že projev Trumpovi napsal poradce Stephen Miller, který je rovněž hlavním tvůrcem dekretu dočasně zakazujícího vstup do USA obyvatelům šesti většinově muslimských zemí, jehož platnost pozastavily americké soudy.

Trump chce dnes arabské státníky vyzvat, aby rozlišovali mezi dobrem a zlem a aby „vyhnali teroristy ze svých svatyní“.

„Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny,“ citovala AP v předstihu z připraveného projevu.

DT24

Přečtěte si také:

Trump chce Erdogana podpořit v boji proti IS i Kurdům

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI zastavit šetření poradce Flynna


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).