Menu Zavřít

Tomáš Halík získal čestný doktorát z Oxfordu. Jako čtvrtý Čech

22. 6. 2016
Autor: Redakce

Český teolog a filozof Tomáš Halík ve středu krátce před polednem získal čestný doktorát Oxfordské univerzity. Je teprve čtvrtým Čechem, kterému se dostalo tohoto ocenění. Převzal jej po boku dalších devíti světových osobností, jako je například soudce Nejvyššího soudu Spojeného království Lord Mance nebo nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

Halík získal čestný titul doktora teologie. „Je to nejvyšší akademické ocenění, které může člověk získat. Velice si toho vážím,“ uvedl pražský kněz. Kancléř Oxfordské univerzity Christopher Francis Patten ho ocenil za „ušlechtilý příklad dobročinnosti, v jehož knihách je stará moudrost interpretována s novým porozuměním”.

Před Halíkem získali oxfordský doktorát pouze tři Češi, T. G. Masaryk v roce 1927, Edvard Beneš za války v březnu 1940 a prezident Václav Havel v roce 1998.

Slavnostní promoce se rovněž zúčastnil člen kolegia rektora Oxfordské univerzity Luděk Sekyra. „Žijeme ve středoevropském prostředí plném politického cynismu, xenofobního populismu a přízemního nacionalismu, přičemž absence morálních autorit je obecnějším jevem. Proto je dobře, že nám nejslavnější britská univerzita připomněla, že naše země jednu skutečnou osobnost světového formátu má,“ řekl Sekyra.

Slavnosti přihlížel také ministr kultury Daniel Herman. „Jsem rád, že tu mohu být nejen jako ministr kultury, ale také jako Tomášův přítel,” uvedl. Tomáš Halík přednášel po roce 1989 na univerzitách v řadě zemí Evropy, v USA, Kanadě, Austrálii, Asii a v Africe. Na Oxfordské univerzitě působil jako hostující profesor v roce 2001. V roce 2014 po něm pojmenovali přednáškovou síň a byl zde umístěn jeho portrét. Jeho knihy byly publikovány v 18 jazycích včetně čínštiny. Halík předloni obdržel prestižní Templetonovu cenu, které se přezdívá Nobelova cena pro duchovní činnost.

Papež Jan Pavel II. Halíka jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími (1990) a Benedikt XVI. ocenil jeho vědecké i pastorační zásluhy titulem monsignore – čestný prelát Jeho svatosti (2008). Před několika dny Halík v Praze spoluzaložil Centrum pro studium politické filozofie, etiky a náboženství při Filozofické fakultě UK, které bude na tomto poli spolupracovat s předními světovými univerzitami.

BRAND24


Čtěte také:

Halík jede přesvědčovat Brity, aby zůstali v EU

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).