Menu Zavřít

Tisíce Rusů vyšly do ulic, opoziční předák Navalnyj byl zatčen

26. 3. 2017
Autor: ČTK

Masovou demonstraci dnes navzdory policejnímu zákazu uspořádala v centru Moskvy ruská opozice na protest proti korupci vládních úředníků. Podle ministerstva vnitra se do protestního pochodu zapojilo osm tisíc lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Zadržena byla asi stovka demonstrantů, mezi nimi rovněž organizátor akce Alexej Navalnyj.

Zatýkání v Moskvě začalo ještě před zahájením pochodu. Prakticky všechny ulice okolo trasy průvodu obsadila policie, stejně jako východy z metra. Policejní autobusy a hlídkové vozy stály na každé křižovatce podél Tverské třídy. Jednotky policistů byly připraveny k zásahu v okolí Kremlu, Rudého náměstí a Velkého divadla. Nad městem kroužily vrtulníky, nasazena byla tajná policie FSB a příslušníci národní gardy.

Opoziční vůdce Navalnyj byl podle ruských novinářů po zadržení dopraven na místní oddělení policie k sepsání protokolu o přestupku. Hrozí mu trest obecně prospěšných prací, pokuta nebo několikadenní vězení.

Policie popřela, že by proti demonstrantům použila obušky a pepřový sprej, podle svědků ale neuniformované osoby proti demonstrantům zasáhly slzným plynem. Kanceláře Navalného Fondu boje s korupcí obsadila policie. Budova byla evakuována, údajně kvůli anonymní hrozbě pumovým atentátem.

Moskevský protest byl součástí koordinované vlny demonstrací, největší od přelomu let 2011-2012, kdy se v Moskvě v protestu proti znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem shromáždily desetitisíce lidí. K vlně protestů vyzval nedávno Navalnyj po zveřejnění videa obviňujícího premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.


Svéráz Putinovy ekonomiky. Chod udržují migranti

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin (Foto: ČTK)


Protesty dnes zasáhly až 80 ruských měst, jen ve 20 z nich byly demonstrace povoleny. V Petrohradě podle stanice Echo Moskvy do ulic vyšlo až 20 tisíc lidí. V Novosibirsku radnice shromáždění zakázala, ale soud zákaz zrušil. V centru města se sešlo podle policie 1500, podle organizátorů čtyři tisíce lidí.

V uralském Jekatěrinburgu podpořil protest starosta Jevgenij Rojzman, opoziční politik a člen vedení strany Občanská platforma. Protesty byly hlášeny z Vladivostoku, Tomsku, Pskova, Barnaulu a mnoha dalších měst. Organizátoři demonstrací byli zatýkáni kromě Moskvy i v Petrohradu, Samaře nebo Tambově.

BRAND24

Kreml na protesty zatím nereagoval, během týdne ale připravované akce označil za nezákonnou provokaci.

Místopředseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klincevič dnes v rozhovoru s novináři řekl, že Rusko je svobodná země, kde má každý právo vyslovit svůj názor. „V prohlášeních (demonstrantů) je hodně spravedlivých stížností na adresu vlády. Tak to vždy bylo a bude, měli bychom to hodnotit klidně,“ řekl senátor. Zároveň upozornil, že v Rusku už fakticky začal volební boj před prezidentskými volbami, které se budou konat příští rok. Navalnyj oznámil, že hodlá kandidovat.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).