Menu Zavřít

Tajná zbraň KLDR: zastaralé dieselové ponorky

26. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výzbroj severokorejské armády je podle řady západních expertů zastaralá. U jednoho druhu techniky ale právě zastaralost představuje paradoxně i určitou výhodu, díky které by v ostrém střetu mohli svému protivníkovi Severokorejci řádně zatopit.

Tímto druhem techniky jsou zastaralé diesel-elektrické ponorky, kterých má severokorejský režim k dispozici pěknou řádku (podle odhadů asi 70). Tyto ponorky, ač zdánlivě patří do muzea, jsou velmi tiché a jejich detekce v rušných pobřežních vodách může pro nepřítele představovat oříšek.

Podívejte se na severokorejskou „podmořskou chloubu“:

„Identifikovat (na sonaru) tiché hučení diesel-elektrického motoru ve frekventovaných pobřežních vodách může být stejně obtížné jako rozpoznat jeden jediný konkrétní motor automobilu v dopravním ruchu velkoměsta,“ sdělil listu Daily Mail k problematice dieselových ponorek v roce 2015 americký námořní admirál Frank Drennan.


Přečtěte si, jak by mohla vypadat válka s KLDR:

Válka s Kimovou Koreou? Bude ošklivá a snad krátká

Propagandistické vyobrazení Kim Ir-Sena. Jeho vnuk nyní hrozí jaderný útokem.


Odpálení balistické střely z paluby takového severokorejského stroje snad zatím nehrozí. Ponorky KLDR jsou převážně navrženy pro operování poblíž pobřeží a disponují jen omezenými možnostmi ponoru. Odpálit rakety je podle zjištění CNBC s odvoláním na experty schopno jen pár z nich.

O jaderné schopnosti severokorejských ponorek by ale v případě otevřeného střetu na Korejském poloostrově pravděpodobně až tak moc nešlo. Ponorky by v regionu mohly rozpoutat chaos, ve kterém by si vystačily s konvenčními zbraněmi. Stačí vzpomenout na incident z roku 2010, kdy se obětí pravděpodobně severokorejské ponorky stalo jihokorejské plavidlo Cheonan, na jehož palubě zahynulo 46 jihokorejských námořníků.


Přečtěte si, jak si žije neomezený pán Severní Koreje:

Luxusní tabák, delikatesy a sexuální otrokyně: tak si žije neomezený vládce Severní Koreje


V roce 2015 pak ponorky KLDR vyděsily Jihokorejce, když většina (zhruba 70 procent) z jejich ponorkové flotily, zmizela Soulu z radarů. Vznikla tak obava, že se severokorejská plavidla vydala na otevřené moře. „Nemůžeme vědět, kdy a kde na nás jejich ponorky zaútočí,“ sdělil tehdy vyděšeně webu Business Insider zdroj z jihokorejského ministerstva obrany.

Severní Korea může své ponorky vysadit poblíž důležitých obchodních tras v regionu a doslova paralyzovat obchod v oblasti, samozřejmě jen do doby, než dojde k jejich zničení. Zacílení na převážně civilní cíle lze přitom z povahy severokorejského režimu očekávat.

BRAND24


O napětí na Korejském poloostrově čtěte více:

Americké lodě se blíží ke Koreji, Pchjongjang vyhrožuje jadernou odpovědí

Japonci kupují jaderné kryty jako šílení. Poptávka stoupla až desetinásobně

Severní Korea je atomovou mocností. Špioni se dohadují, jak silnou

 Kim Čong-un


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).