Menu Zavřít

Světová ekonomika roste. Centrální banky by měly zvýšit úrokové sazby

25. 6. 2017
Autor: Archiv/Euro

Růst světové ekonomiky se zrychluje a letos jeho tempo po mnoha letech útlumu dosáhne dlouhodobého průměru 3,5 procenta. Centrální banky nejvýznamnějších ekonomik světa by proto měly začít s normalizací současné velmi uvolněné měnové politiky a zvyšovat úrokové sazby. Uvedla to ve výroční zprávě Banka pro mezinárodní platby (BIS), která jako "centrální banka světových centrálních bank" dohlíží na finanční stabilitu ve světě.

„Výkon globální ekonomiky se značně zlepšil a její krátkodobé vyhlídky se jeví jako nejlepší za dlouhou dobu,“ citovala ze zprávy BIS agentura AP. Toto tempo sice ještě nedosáhlo úrovně let před „Velkou recesí“ konce minulého desetiletí, prognózy řady vlád, mezinárodních organizací a soukromých analytiků však pro nejbližší období ukazují na „další postupné zlepšování“, uvedla BIS.

Za hlavní rizika pro světový růst instituce se sídlem v Basileji označila vysokou celkovou zadluženost v řadě zemí, která by v situaci růstu úroků mohla zatížit spotřebitele. Podle BIS mají zásluhu na oživení ekonomiky v nedávné době právě spotřebitelé, jejich ochotu nakupovat by ale mohl zbrzdit růst nákladů na obsluhu dluhů.


Přečtete si esej Přijdeme o peníze?

Přijdeme o peníze? Díl 1.

Přijdeme o peníze? Díl 2.

Přijdeme o peníze? Díl 3.

 Platební karta Visa, ilustrační foto


Méně už nyní ohrožuje zadluženost země, které v minulých letech zažily boom a krach realitních trhů, tedy Spojené státy, Británie nebo Španělsko. Znepokojivější je ale podle BIS situace v řadě dalších zemí, včetně Číny, Austrálie nebo Norska.

Další významné riziko pro světovou ekonomiku BIS vidí v nárůstu obchodního protekcionismu a ve snahách o potlačení globalizace. Problémem by mohl být i případný náhlý vzestup inflace, potíže ve finančním sektoru a stále slabé podnikatelské investice. Firemní investice se obvykle zotavují ve druhé fázi oživení, kdy zesílí výdaje spotřebitelů, zatím však tento ukazatel zaostává a ekonomové se neshodují na příčině, konstatovala BIS.

Centrální banky BIS ve zprávě vyzvala, aby přestaly váhat a využily zlepšování ekonomiky a stále nízké inflace k urychlení ústupu od krajně uvolněné politiky, tedy od nákupů dluhopisů a rekordně nízkých úrokových sazeb. K těmto krokům již přistoupila centrální banka v USA (Fed), eurozóna a Japonsko však stále vyčkávají. BIS připustila, že zvyšování úroků se zřejmě neobejde bez dočasných turbulencí na trzích, je to ale lepší než další odklady.


Přečtěte si také o realitních bublinách:

Svět straší realitní bubliny

ilustrační foto


„Vzhledem k velmi dlouhému trvání podpůrné měnové politiky to budeme muset dělat velmi opatrně,“ řekl agentuře Reuters šéf výzkumu BIS Hyun Song Shin. „Pokud přikročíme k ústupu (od dosavadní politiky) příliš pozdě, bude to mnohem obtížnější. I když se na této cestě vyskytnou krátkodobé problémy, bude mnohem lepší udržet se na ní a začít proces normalizace,“ dodal.

BRAND24

BIS ve své zprávě varovala před snahami zvrátit globalizaci, tedy trend, který přinesl celkové zvýšení životní úrovně a vymanil velkou část světové populace z absolutní chudoby. Politická opatření proti zvýšené nerovnosti a zanikání pracovních míst by podle instituce měla vycházet z toho, že jejich příčinou často není volný obchod, nýbrž technologický pokrok. „Pokusy potlačit globalizaci by byly špatnou odpovědí,“ uvedla BIS.

Čtěte dále:

Milník pro Amazon. Cena akcií poprvé překročila 1000 dolarů

10 dobrých důvodů, proč se světové trhy opět propadnou

Bezos je nejpozoruhodnější byznysmen naší doby, tvrdí Buffett


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).