Menu Zavřít

Stropnického za neprůstřelné vesty kritizují i spolustraníci

Autor: ČTK

Ministerstvo obrany tápe a Martin Stropnický to schytává od opozice i expertů. Teď už se ale přidali i jeho straničtí kolegové z ANO.

A zase ty neprůstřelné vesty. Pokud něco ministrovi obrany před odjezdem na další letošní dovolenou kazilo náladu, byla to právě balistická ochrana vojáků. Armádě už neprůstřelné vesty začínají chybět, a tak nákupčí vymysleli, že zrychleným způsobem přes alianční agenturu NSPA pořídí 500 amerických nosičů balistických plátů SPCS Magnum TAC-1. Materiál nakoupený za 17,5 milionu bez DPH by měl posloužit českým vojákům v afghánské misi.

Když tenhle plán zástupci ministerstva obrany představili v červnu poslancům, vyvolal ostrou diskusi. Někteří zákonodárci žádali srovnání amerického produktu s neprůstřelnými vestami objednanými u České zbrojovky, jiní zase upozorňovali na nedostatky produktu SPCS Magnum TAC-1 včetně nižší ochrany vojáka proti střepinám.

Přesto Stropnický přinesl zakázku minulou středu na jednání vlády. „S rozhodnutím nesouhlasím, je to odpovědnost pana ministra,“ zlobí se Bohuslav Chalupa (ANO), šéf poslaneckého podvýboru pro armádní akvizice. Jeho kolegyni Janě Černochové (ODS) se zase nezdá cena: „Pokud počítám dobře, nosiče plátů nakupované napřímo vyjdou bez DPH dráž než vesty od českého výrobce, který zvítězil v tendru.“ Upozorňuje tak na fakt, že zatímco neprůstřelné vesty objednané dříve u České zbrojovky vycházejí v průměru na 29 700 korun za kus, jeden magnum bude armádu stát 35 tisíc korun bez DPH.

Nosič balistických plátů SPCS Magnum TAC-1 (Zdroj: www.kdhdefensesystems.com)

Nosič balistických plátů SPCS Magnum TAC-1 (Zdroj: www.kdhdefensesystems.com)

Kritiku na poslední chvíli vyslyšel i kabinet. Alespoň částečně. Zakázku měl původně pouze formálně posvětit spolu s dalšími návrhy v šuplíku „pro informaci“, ale na poslední chvíli o ní ministři vyvolali diskusi.

Sám Stropnický nikde nevidí potíž. Americké neprůstřelné vesty podle něj drahé nejsou. „Cena je naprosto srovnatelná a pořizujeme je proto, že dodávka vest z České zbrojovky se zpožďuje a my vesty nutně potřebujeme,“ tvrdí.


Čtěte více o Stropnického nákupu:

Obrana obejde Českou zbrojovku, domlouvá obchod s USA


Je sice pravda, že vyjednávání s uherskobrodskou společností se zadrhla a 2291 jejích neprůstřelných vest už měli mít vojáci dávno ve skladech, nicméně podle některých poslanců jim zástupci obrany před prázdninami slibovali, že do letošního podzimu Česká zbrojovka objednané zboží určitě dodá. „Přesto ministerstvo zároveň nakupuje nosiče plátů ze Spojených států, které má dostat až příští rok,“ upozorňuje Černochová.

BRAND24

Vojsko dodávky vest Magnum očekává do 31. března 2017, před jejich zavedením provede jen zkrácené testy a výsledky jiných důležitých zkoušek včetně jakosti materiálu převezme od Američanů.

„Nechápu, proč se balistická ochrana pro naše vojáky vybírá právě v USA. Proč ne v Německu nebo Velké Británii? Navíc minimálně tři české firmy jsou schopné neprůstřelné vesty rychle dodat,“ nerozumí rozhodnutí ani Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Česká armáda řeší vážný problém. Čtěte:

Armáda trhanů. Čeští vojáci si výstroj musí kupovat sami

 Ilustrační foto

Nepřehlédněte:

Češi se po summitu NATO dostávají na hranici svých sil

Bagdád chce české instruktory i letecké návodčí

Protikorupční Transparency dostala dotaci od Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).