Menu Zavřít

Stát bojuje v aktuálních majetkových sporech o 223 miliard

20. 1. 2017
Autor: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v současnosti vede 10 093 právních jednání, ve kterých hájí státu téměř 223 miliard korun. Z hlediska výše požadované částky po státu ve 25 největších sporech požaduje protistrana po státu více než jednu miliardu korun. Úřad loni také téměř zdvojnásobil počet převzatých případů od jiných státních institucí.

„V případě neuzavřených sporů nemůžeme sdělovat detailnější informace, abychom neohrozili úspěch státu v soudním řízení,“ řekl k číslům serveru Euro.cz mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Podle jeho slov největší částka z uvedených 223 miliard je požadována v řízeních o náhradu škody v majetkové oblasti či o náhradu škody za údajný nesprávný úřední postup.

Přesné statistiky uzavřených případů za rok 2016 majetkový úřad v současnosti zpracovává. „Víme však, že v minulém roce jsme měli úspěšnost v právních jednáních kolem 95 procent, tedy na úrovni, kterou máme již několik let,“ uvedl Ležatka.
V minulém roce úřad rekordně navýšil počet převzatých právních sporů od organizačních složek státu, kdy ÚZSVM převezme zastupování od jiných státních subjektů.

„V loňském roce jsme takto převzali 1451 sporů, zatímco v roce 2015 pak 871 sporů a v roce 2014 pouze 366 sporů. Díky zastupování státních institucí se šetří značné náklady státního rozpočtu, neboť ÚZSVM u soudů využívá pouze vlastní zaměstnance a státní instituce si tak nemusí platit externí právní kanceláře. Tím státu šetříme desítky milionů korun ročně,“ upřesnil Ležatka.

BRAND24

Nejvýznamnější právní spory za rok 2016, ve kterých byl ÚZSVM úspěšný
330 miliard Kč: ÚZSVM zvítězil ve sporu o určení pravosti platebních příkazů v hodnotě přes 330 miliard korun. Příkazy se měly týkat poradenství k výstavbě dálnic údajně podepsané někdejším federálním ministrem financí začátkem 90. let. Městský soud v Praze pravomocně potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 a zamítl žalobu na určení pravosti listin. Žalobce Prudeno Investments tvrdil, že jeho právnímu předchůdci vzniklo právo na uhrazení údajné pohledávky z roku 1991 za poradenství a obstarání finančních prostředků na financování výstavby dálnic v tehdejším Československu. Dokazovat to měly platební příkazy a další listiny údajně podepsané někdejším federálním ministrem financí a jeho tehdejším náměstkem. Relevantní důkazy, které by průkazným způsobem dokládaly požadované nároky, však protistrana nikdy neposkytla. Česká republika nároky vždy jednoznačně odmítala a žalobu považovala za naprosto nedůvodnou. Soud se ztotožnil s argumenty ÚZSVM a pravomocně žalobu zamítl.
3,5 miliardy Kč: Právní zástupci ÚZSVM uspěli v dalších sporech s provozovateli solárních elektráren. Soudy pravomocně rozhodly tři spory ve prospěch státu, který tak nemusí provozovatelům vyplácet údajnou škodu a ušlý zisk v celkové výši 3,49 miliardy korun. Provozovatelé solárních elektráren žalovali stát, neboť nesouhlasili s omezením státní podpory pro provozovatele elektráren. Soud dal státu za pravdu, že garantovaná návratnost investic do solárních elektráren je stále zachována a žaloby jsou tudíž nedůvodné. Ve třech soudních řízeních stál stát mj. proti společnostem Three P section s.r.o., KPS energie s.r.o., Abalanzar s.r.o., TM-Solar s.r.o., CHS Solar Source a.s., Solar-CZV s.r.o. , Towaki Japan Technology s.r.o., ABA Solar alfa s.r.o., Termokom CT s.r.o., Perfektia a.s., Green Power Energy s.r.o.
1,3 miliardy Kč: ÚZSVM uhájil 1,331 miliardy korun v soudním sporu se společností TH’ system a.s,, která požadovala tuto částku jako náhradu škody za údajně nesprávný úřední postup Finančního úřadu ve Fulneku v roce 2000. Úřad ve sporu úspěšně zastupoval ministerstvo financí. Společnosti TH’ system a.s., která byla jedním z největších distributorů výpočetní techniky v ČR, tvrdila, že v důsledku údajného nesprávného úředního postupu Finančního úřadu ve Fulneku zkrachovala. Právní zástupci ÚZSVM argumenty protistrany jednoznačně odmítali. Poukazovali zejména na skutečnost, že akcionáři společnosti TH’ system a.s. si založili paralelní firmu, na kterou přesměrovali veškeré své podnikání a tudíž jim jako vlastníkům žádná škoda nevznikla (tato firma dosud úspěšně funguje). Obvodní soud pro Prahu 1 se s názorem majetkového úřadu ztotožnil a žalobu v plném rozsahu zamítl.
567 mil. Kč: Městský soud v Praze zamítl nároky společnosti Casino Kartáč na náhradu údajné škody ve výši 567 milionů korun, která měla dle tvrzení žalobce vzniknout nesprávným úředním postupem ministerstva financí. MF bylo ve sporu zastupováno ÚZSVM. Rozsudek Městského soudu v Praze potvrdil rozsudek soudu I. stupně Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byla žaloba zamítnuta. Soud tak pravomocně a opakovaně potvrdil, že nejsou dány podmínky pro přiznání nároku na náhradu škody, neboť nebyl naplněn ani nesprávný úřední postup, ani nezákonné rozhodnutí ministerstva financí v případě povolování interaktivních videoloterijních terminálů. Jedná se o další z velké řady soudních sporů, které proti České republice tato společnost neúspěšně vedla a vede.
27 mil. Kč: Právní zástupci ÚZSVM uspěli i u odvolacího soudu ve sporu se společností Lukoil Aviation Czech o zaplacení smluvní pokuty za nedodání sjednaného množství leteckého petroleje do státních hmotných rezerv. Společnost má státu zaplatit peněžité plnění v celkové výši 27,514 milionu korun. Městský soud v Praze potvrdil výrok prvoinstančního rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, který žalobě vyhověl do částky 27 257 214 Kč s příslušenstvím. Navíc přikázal společnosti Lukoil Aviation Czech zaplatit dalších 257 095 Kč s příslušenstvím. Žalobě podané ÚZSVM odvolací soud vyhověl v plném rozsahu.

Pramen: ÚZSVM


Čtěte také:

Česko posílí v arbitrážích: Brusel posvětil zásahy proti solárníkům

Babiš chce zarazit a prověřit prodej státních pozemků v Harrachově


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).