Menu Zavřít

Srdečné pozdravy Googlu: ruský trh s Androidem patří Yandexu

1. 8. 2016
Autor: Yandex

Google je sice světově nejpoužívanějším internetovým vyhledávačem, jeho ruský rival Yandex je ale starší a pozice, které si v Rusku vydobyl, vyklízet nehodlá. Obzvláště, když se může těšit z podpory úřadů. Ve světle nedávného rozhodnutí ruských antimonopolních orgánů je vize, že Google trh v zemi nikdy nedobyje, opět o krok blíže.

Google to na trhu v největší zemi světa rozhodně nemá jednoduché. Podle závěrů ruského státního úřadu pro ochranu rovné hospodářské soutěže (FAS) z března se v zemi dopouštěl neférových obchodních praktik a musí zaplatit tučnou pokutu.

Podle stížnosti největšího rivala v zeimi, vyhledávače Yandex, měla americká společnost od výrobců telefonů požadovat, aby na svá zařízení povinně instalovali aplikace její výroby.

V Yandexu, který má v Rusku dominantní postavení, si mohou mnout ruce. Sklízet plody bude Yandex podle svého výkonného ředitele Alexandra Šulgina hlavně na mobilní platformě.

Přečtěte si, jaké aféře čelí Google v Evropě:

EK rozšířila spor s Googlem, měl omezovat reklamu konkurence

 Google

„Náš podíl na zařízeních s operačním systémem Android začal koncem června opět růst,“ sdělil Šulgin, podle nějž je to v přímé souvislosti s rozhodnutím ruských orgánů. Hrubý výhled letošních zisků Yandexu je optimistický. Zisk by měl vzrůst meziročním tempem o 19 až 22 procent. V prvním kvartálu si pak podle serveru Fortune.com Yandex meziročně v zisku polepšil o více než třicet procent.

Yandex si navzdory snahám Googlu podle serveru Marketingland v Rusku mezi internetovými vyhledávači stále drží 57procentní podíl. V posledních letech však registroval lehčí úbytek.

Google má problémy
Komplikace ze strany státních úřadů netrápí Google pouze v Rusku ale i v Evropě. Oficiální obvinění ze zneužívání výsadního postavení na trhu vznesl antimonopolní úřad Evropské unie koncem dubna. Stejně jako v Rusku se i v Evropě problémy Googlu točí okolo systému Android a předinstalovaných aplikací. Spolu s tím čelí Google i podezřením z daňových podvodů.

Mobilní platforma je podle Šulgina pro Yandex v Rusku klíčová. Na operačním systému Google Android v Rusku funguje 70 procent všech chytrých telefonů. Nadpoloviční většina z jejich uživatelů (52 procent) na nich však dává přednost vyhledávači a aplikacím Yandexu.

Pro Rusy výhoda

Oproti Googlu se Yandex na ruském trhu těší z několika výhod. Kromě samotného vyhledávače funguje i jako ruskojazyčný internetový a mediální portál (největší v zemi). Stejně jako Google nabízí uživatelům e-mail, videa, úložiště dat i lokální zpravodajství.

Doména Yandex.ru je tak místem, kde svůj běžný den na internetu zahajuje nezanedbatelná část Rusů. Kromě toho Yandex také funguje oproti Googlu efektivněji pro vyhledávání odkazů v Ruštině. Dovede si totiž lépe poradit se skloňováním a dalšími záludnostmi ruské gramatiky. Na jeho popularitě v zemi mu ale notně přidává i patriotické cítění Rusů, kteří dávají přednost domácí aplikaci.

BRAND24

Ruský Facebook
Na silnou konkurenci v Rusku kromě Googlu narazil i Facebook. Sociální síť Vkontakte se oproti americkému rivalovi v roce 2014 pyšnila více než dvojnásobkem aktivních uživatelů. Podle zjištění serveru Russiansearchmarketing však Facebook jasně dominoval v Moskvě a mezi vysokoškolsky vzdělanou populací. Vkontakte prý zase upřednostňovali ruští středoškoláci.

O technologiích čtěte více:

Budoucnost operačních sálů. Hyundai testuje robotického chirurga

Haselhoffův Knightrider může být realitou. Postaví ho Softbank s Hondou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).