Menu Zavřít

Sobotka ke straníkům: Volby budou jenom o ČSSD a ANO

10. 12. 2016
Autor: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka dnes širšímu vedení ČSSD řekl, že sněmovní volby budou jen o souboji sociální demokracie s ANO. Během jednání ústředního výboru strany to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Lidé se musí rozhodnout, zda chtějí zachovat demokracii, dodal. Poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke řekl, že Sobotkovo vystoupení splňovalo atributy projevu kapitána, který stranu povede do voleb.

Prouza novinářům řekl, že vyznění bylo jednoznačné. „Že volby budou o souboji ANO versus ČSSD, že to nebude o žádné další straně. Lidé se budou muset rozhodnout, jestli chtějí zachovat českou demokracii a sociální stát, nebo chtějí nějaký jiný recept,“ uvedl. Druhá část projevu byla o tom, že receptem ČSSD je, aby zůstalo lidem „v kapsách více peněz“. To by podle předsedy ČSSD měly zaplatit třeba větší firmy, které v posledních letech z České republiky vyváděly zisky.

Premiér v projevu hovořil i o tom, že ANO dělá chyby a dá se porazit. Souboj s Babišem by neměl být veden v osobní rovině, ale v programové. ČSSD by se měla snažit obnovit konflikt mezi pravicí a levicí, být radikálně sociální a hájit svou pozici nejsilnější strany v levé části spektra. Rovněž zaznělo, že ČSSD půjde do voleb s tématy, která se jí nepodaří do voleb prosadit v koalici. Prioritou programu mají být pracovní podmínky, růst mezd, zlepšení situace rodin s dětmi, ale i „rozbití“ současného daňového systému prostřednictvím razantních změn.

Sobotkův projev, přednesený za zavřenými dveřmi, podle Prouzy ocenili přítomní dlouhým potleskem. „Dávalo to lidem smysl. Všichni pozorně poslouchali, co má být volební strategie předsedy. Myslím, že nikdo nepřijde s nějakým alternativním receptem,“ řekl Prouza, o němž se spekuluje jako o budoucím volebním manažerovi ČSSD. Někteří účastníci jednání jednoznačně kladné přijetí projevu mimo záznam odmítají.

Přečtěte si komentář Petra Holce k současnému dění v ČSSD:

ČSSD neodšpuntuje bývalý špunt Paroubek, ale současný špunt Sobotka

 Petr Holec

Kandidát na místopředsedu strany Birke si myslí, že Sobotkovo vystoupení splnilo atributy projevu předsedy strany. „Bylo tam všechno, já jsem nepostrádal nic,“ řekl novinářům. Důležitým vyzněním debaty podle něj je, že ČSSD se musí naučit mluvit normálním jazykem. „Začali jsme mít pocit, že i levicoví voliči nám přestali rozumět,“ uvedl.

Očekávat lze útoky na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. „Musíme od něj vysát tradiční levicové voliče,“ řekl Birke. „Už nejsme v době, kdy se lidi spokojí, že dostanou dvě koblihy v pytlíku, chtějí slyšet, co má být tématem na příští čtyři roky,“ řekl Prouza. ČSSD podle něj dělala ve vládě tři roky kompromisy, aby ANO všechny návrhy neblokovalo. „Jsou věci, které nyní budeme hájit za každou cenu. Bude na ANO, jestli budou chtít dělat kompromisy, jestli chtějí, aby vláda ještě fungovala, nebo ne,“ řekl.

Na zasedání už vystoupili i někteří Sobotkovi kritici, například jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten podle Birkeho mluvil umírněně. „Nebyl kritický. V mnoha případech mluvil jasně, zřetelně,“ uvedl. Zimola podle Birkeho ani nezopakoval svou výzvu na rozdělení funkce předsedy vlády a předsedy ČSSD, kterou nedávno Sobotka odmítl jako nesmyslnou.


Dále čtěte:

Sobotka evropským socialistům: Unie musí lidem dávat opět smysl

BRAND24

Jiří Zimola: Jsem rád, že se premiér zamyslel

Komentář: Sobotka bouchl do stolu... A všichni se znovu smějí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).