Menu Zavřít

Sobotka je srab, reaguje na vládní demisi Kalousek. Hrad mlčí

2. 5. 2017
Autor: ČTK

Pražský hrad ponechává oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi vlády bez komentáře. Postup prezidenta bude podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámen v pravý čas. Pravicová opozice Sobotku za jeho rozhodnutí kritizuje. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil premiéra za sraba.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není Sobotka schopen nést svou zodpovědnost a rozhodování předává do rukou Zemana. „Z mého pohledu je to rozhodnutí sraba. On přeci dobře věděl o konfliktu zájmu svého ministra financí. On ten konflikt zájmů tři roky toleroval a posiloval moc svého ministra financí a když se mu to vymklo z rukou, tak místo aby to řešil, tak to vzdal,“ řekl Kalousek.

Poznamenal, že rozhodnutí Sobotky pokládá za mimořádně nedůstojný krok, který nepřinese nic dobrého. „Máme historickou zkušenost, jak pan prezident Zeman nakládá se svými pravomocemi za takové situace, a opravdu si nemyslím, že měl dostat ten nástroj do ruky dřív, než bylo nezbytné,“ podotkl. TOP 09 podle něj může v tuto chvíli vzít demisi vlády jen na vědomí. Dodal, že strana je připravena vést „standardní politickou diskusi“ a udělat vše pro to, aby nebyla posílena autokratická správa České republiky.

Předseda STAN Petr Gazdík si myslí, že současná vláda měla málo pozitiv, jedním z nich ale byla stabilita. „Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhli zemi před volbami do nestability,“ řekl. Sobotka se podle něj zřekl veškeré zodpovědnosti a předal ji Zemanovi.

Předsednictvo ODS požaduje, aby se urychlil termín voleb. Vláda podle něj padá kvůli nevyjasněným kauzám Babiše a alibismu Sobotky. Vedení občanských demokratů poznamenalo, že se premiér zřekl odpovědnosti a předal problém do rukou prezidenta. „Faktickým výsledkem koaličního vládnutí je tato krize a chaos. Ve vzniklé situaci je nejlepším řešením zkrátit dobu působení této vlády v jakékoli podobě a urychlit termín voleb,“ uvedlo předsednictvo.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se Sobotka snaží do pátku přinutit Babiše k rezignaci. „Andrej Babiš přitom oznámil minulý týden, že se raději nechá vyhodit, takže do pátku pravděpodobně budeme ještě svědky nějaké přestřelky,“ soudí.

Aby prezident pověřil někoho sestavením nové vlády na zbývající měsíce do voleb, je podle Filipa sice ústavně možné, ale je to velmi složité. „Protože na šest měsíců někoho vytrhnout z pracovního procesu a přimět ho k tomu, aby přijal funkci ministra do voleb, je pravděpodobně složitější než o to žádat například na rok nebo na dva,“ poznamenal.


Ohlasy na plánovanou vládní demisi sledujte ONLINE

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferencií


Místopředseda KSČM Josef Skála uvedl, že Sobotka utekl před odpovědností jako malý kluk. „Je to i zoufalý úprk před pádem voličských preferencí. Teatrální rozhořčení nad podrazy, okrádajícími daňové poplatníky, ho nespasí,“ poznamenal.

Tomio Okamura (Svoboda a přímá demokracie) pád vlády označil za ostudu, Sobotka a Babiš podle něj nadřadili vlastní politické zájmy nad zájmy občanů. Demisi nepřeceňuje, rozhodnutí považuje hlavně za marketingový tah. Případné mimořádné volby by podle něj byla mimořádná a drahá hloupost. „Voliči by tyhle nezodpovědné kroky měly Sobotkovi a Babišovi ve volbách zúčtovat,“ uvedl Okamura.

Kandidát na prezidenta Michal Horáček poznamenal, že razantním činem Sobotky se otevřel nespočet scénářů dalšího vývoje. „Předvídat, co se stane, by bylo na úrovni věštby, a toho se dopouštět nehodlám,“ uvedl. Dodal, že osobně se obává například další prezidentské „vlády odborníků“ nebo toho, že by se na příští vládě přímo nebo nepřímo mohli podílet „komunisté, okamurovci nebo kdovíjací další extremisté“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ke koaličnímu sporu uvedl, že se ANO a ČSSD potřebovali a lidovci se „svezli“. „V momentě, kdy se spolupráce libovolnému subjektu jeví jako nevýhodná, což jsou teď vlastně všechny vládní strany, snaží se voliče přesvědčit, že spolu nesedí již čtvrtým rokem ve stejné vládě,“ podotkl.

BRAND24

Jan Veleba, předseda Strany práv občanů (SPO), uvedl, že jeho strana pokládá jednání Sobotky za velmi nezodpovědné a zbabělé. „Vyjadřujeme pevnou víru ve schopnosti prezidenta republiky Miloše Zemana vyvést naši zemi z této zbytečné, leč vážné politické krize,“ uvedl Veleba.

Dále čtěte:

Sobotka je zbabělec, tvrdí Babiš. Kabinet by podle něj měl dovládnout v demisi

Komentář: Pár dalších sólo akcí Sobotky a ČSSD exploduje ještě před volbami

Kolem Babiše to vře. Lidem jeho kauzy nevadí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).