Menu Zavřít

Kolem Babiše to vře. Lidem jeho kauzy nevadí

28. 4. 2017
Autor: ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem. Babiš přitom aktuálně čelí tlaku koaličního partnera ČSSD i opozice kvůli nejasnostem kolem nabytí svého majetku.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem, i když se počet jeho příznivců od ledna snížil o procentní bod na 56 procent. Na druhém místě se drží ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s 48 procenty. Třetí skončil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se 42 procenty kladných hlasů. Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v lednu třetí, se propadl s 39 procenty příznivých hodnocení na šesté místo. Vyplynulo to z dubnového průzkumu agentury STEM.

Proti lednovému průzkumu si vedle Babiše a Sobotky mírně pohoršil i Stropnický, kterému se počet příznivců stejně jako u premiéra snížil o tři procentní body.

Popularita politiků (údaj v % hodnocení „velmi příznivý“ + „spíše příznivý“)  Popularita politiků duben 2017 Zdroj STEM

Většinu politiků ale lidé hodnotili proti lednu lépe. Vyšší podíl příznivých hlasů dostala zejména ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která si polepšila o pět procentních bodů. Zaorálek, ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) dostali od minulého průzkumu o čtyři body více kladných hodnocení.

Babiš poslal dopis

Sociální demokracie počká, až do Sněmovny oficiálně doputuje dopis, ve kterém Babiš vysvětluje transakce s jednokorunovými dluhopisy a další detaily svého podnikání. Na jeho prostudování si nechá několik dní, řekl po ranním zasedání grémia ČSSD ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec.

Babiš v dopisu napsal, že považuje všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kritika, které čelil kvůli nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu nebo prodeji svých firem společnosti je podle něj založena na lžích.

Chovanec novinářům řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) špičky strany informoval o současné situaci. Nejednalo se však o klíčový bod dnešního ranního jednání i kvůli tomu, že ČSSD čeká, až dopis bude fyzicky ve Sněmovně a dává si čas na seznámení s ním. „Premiér nám řekl nějaký svůj postoj, ve své podstatě čeká na ten dopis, musí se s ním seznámit, nějak ho zanalyzovat, dřív než 2., nebo 3. května to nebude,“ uvedl.

Fiala: Babiš nic nevysvětlil, Sobotka by ho měl odvolat
Ani svým dopisem adresovaným Sněmovně podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy nerozptýlil Babiš pochybnosti o svém podnikání. Bohuslav Sobotka tak podle něj nemá jinou možnost, než Babiše odvolat. „Na tahu je nyní premiér. Teď už vyčerpal možnosti řečnění a musí jednat,“ uvedl.

„Ministr financí z velké části zopakoval pouze své dřívější argumenty a do svého vysvětlení zahrnul pouze to, co sám chtěl, nikoliv vše, co by pochybnosti o jeho podnikání a finančních transakcích rozptylovalo,“ popsal Fiala svůj pohled na dokument. Místo vysvětlení vidí v listu útočení na kritiky.

„Domnívám se, že premiér už dnes nemá jinou možnost, než Andreje Babiše odvolat. Taková je prostě realita a jestli chce premiér dokázat, že se probudil, musí to udělat,“ uzavřel.

Babiš dostal v březnu od Sněmovny čas, aby do konce dubna objasnil vážné pochybnosti z daňových úniků. „Ještě není konec dubna. Čekáme, až pan ministr Babiš dá ten materiál, o kterém hovořil, Sněmovně. Poté se s tím materiálem seznámíme a uvidíme,“ řekl novinářům statutární místopředseda ČSSD Chovanec.

Chovanec i místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke novinářům řekli, že konečné rozhodnutí, zda Babiše odvolat, přísluší premiérovi. „My jsme vůbec neřešili odvolání pana Babiše z vlády, to grémiu ani nepřísluší,“ uvedl Chovanec.

Proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí?

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) novinářům ve Sněmovně řekla, že současná situace je jí nepříjemná. „Protože v podstatě trochu i veřejnost může vnímat, že se na vládě neustále hádáme. To tak není, ta vláda fungovala,“ uvedla. Hádky kvůli různým kauzám jsou podle ní záležitostí až posledních měsíců. Doufá, že vláda dotáhne svůj mandát do konce. Zda by v případě Babišova odvolání odešli z vlády ministři ANO, podle ní nebude nikdo z nich komentovat.

BRAND24

Babiš označil kauzu kolem korunových dluhopisů Agrofertu, jichž nakoupil zhruba 1,5 miliardy a jejichž výnos nepodléhá zdanění, za organizovanou kampaň a mediální hon na svou osobu. Sobotka ve čtvrtek uvedl, že Babiš dluží veřejnosti i koaličním partnerům odpovědi na množství otázek. O dalším postupu v rámci vlády i koalice chce rozhodnout na základě Babišovy odpovědi poslancům.

Skončí Babiš? Sobotka mu dal ultimátum

Babiš: Sobotka mě chce odvolat a zlikvidovat

 Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).