Menu Zavřít

Sobotka: Czexit neexistuje, v EU musíme zůstat

30. 6. 2016
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka odmítl hlasy, podle nichž by mělo Česko po vzoru Velké Británie vystoupit z Evropské unie. Česká republika je i kvůli hospodářským vztahům zemí, jejíž budoucnost je nutné vidět v unii, nikoli mimo ni, řekl Sobotka před poslanci.

Sobotka také soudí, že základní dvouletá lhůta nemusí stačit pro vyjednávání podmínek pro odchod Britů z unie. Jednání s Brity nezačnou podle premiéra dřív než na podzim, když odstupující britský premiér David Cameron nechal oficiální oznámení o vystoupení na svém nástupci.

Brexit je nezvratný, říká Sobotka

Výsledek britského referenda označil Sobotka za závažné a zřejmě nevratné rozhodnutí. Všechny důsledky nedokážeme odhadnout, ani vyčíslit, uvedl. EU musí podle premiéra prokázat základní jednotu a stabilitu. „Britské rozhodnutí neznamená konec Evropské unie. Zbylých 27 zemí jasně potvrdilo, že má zájem v této unikátní spolupráci pokračovat,“ řekl.

„Pro budoucí uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií platí, že budeme hledat vyváženou dohodu, která nepoškodí naše ekonomické zájmy a která nepoškodí práva našich občanů,“ zdůraznil Sobotka. Podmínkou pro přístup Britů na evropský vnitřní trh musí podle něho být důsledné zachování čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu.

Slabší ekonomika, méně peněz z eurofondů… Přečtěte si, co bude brexit znamenat pro Česko

10 dopadů brexitu na Česko

 Britové si odhlasovali odchod z EU (Zdroj: čtk)

„A musí jednoznačně do budoucna platit, že naši občané, kteří žijí a pracují ve Velké Británii, budou mít stejné podmínky jako Britové, kteří pracují tady u nás v České republice,“ pokračoval Sobotka. V nejbližších nejméně dvou letech se podle něho nemění nic. Oficiálně žije na ostrovech zhruba 40 tisíc českých občanů, podle některých odhadů jich tam může být až dvojnásobek.

„Evropská unie nemůže zůstat stejná,“ uvedl Sobotka. Musí být podle něho přitažlivější, méně byrokratická a musí získat větší podporu občanů. Ministerský předseda se vyslovil taky pro posílení Evropské rady. „Změny v Evropské unii musí mít pod kontrolou členské státy,“ řekl. Není to podle něho úkolem Evropské komise. Lidé, kteří jsou pro rozklad unie, nenabízí žádnou jinou alternativu, dodal.


O brexitu čtěte dále:

Favorit vycouval. Boris Johnson britským premiérem nebude

Cameron: Evropa je náš spojenec, nesmíme se k ní otočit zády

BRAND24

Brexit odkládá zvýšení sazeb Fedu

Zůstane Londýn Britům? Na nemovitosti se vrhají cizinci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).