Menu Zavřít

Sněmovna schválila státní rozpočet, schodek má klesnout na 60 miliard

7. 12. 2016
Autor: čtk

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má proti tomu letošnímu klesnout o deset miliard na 60 miliard korun, ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale dnes před poslanci vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Jde už o třetí státní rozpočet současné koaliční vlády. Sněmovna podpořila jen ty přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok, s nimiž souhlasil Babiš. Opozice neuspěla ani s jedním požadavkem.

Poslanci schválili přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu kolem 1,3 miliardy korun. Úspěšně dopadl například požadavek vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) na převod 100 milionů korun na platy akademických a výzkumných pracovníků na vysokých školách. V rozpočtu ministerstva práce půjde na návrh rozpočtového výboru o 200 milionů korun navíc na sociální práci, o 220 milionů víc na ochranu dětí a o 323 milionů navíc na investice v sociálních službách.

Poslanci odmítli například návrhy, které odebíraly peníze z rozpočtu prezidentské kanceláře. Neuspěla opoziční ODS s návrhem na převod celkem 29 miliard z osmi rozpočtových kapitol na obsluhu státního dluhu. ODS to navrhovala jako úsporu státního rozpočtu. Poslankyně ODS Jana Černochová neuspěla s návrhem přidat deset miliard korun ministerstvu obrany. Peníze chtěla vzít například z výdajů na podporu agropotravinářského komplexu.


Zeman ztrácí důvěru. Přečtěte si více:

Zemanovi věří nejméně lidí za poslední rok. Kvůli kauze Brady


Sněmovna nepodpořila ani návrh Marty Semelové (KSČM) přidat v rozpočtu půl miliardy korun na platy v sociálních službách. Peníze chtěla vzít Ústavu pro studium totalitních režimů a z výdajů na státní dluh.

Pro rozpočet hlasovalo 104 poslanců, 70 jich bylo proti. Pro rozpočet hlasovali poslanci vládní koalice a dva nezařazení poslanci, opoziční strany byly proti. Dnešní třetí čtení trvalo včetně hlasování asi sedm hodin.

Rozpočet čelil tradiční kritice z opozičních lavic, která se s blížícím se hlasováním vystupňovala ve slovní přestřelku. „Vymysleli jste mraky buzerací na občany,“ prohlásil František Laudát (TOP 09 a Starostové). „Vládnete stylem 'po nás potopa',“ tvrdila jeho stranická kolegyně Jitka Chalánková. „My musíme dávat dohromady to, co vy jste pokazili,“ nesouhlasil Jeroným Tejc (ČSSD).

Přečtěte si o aktuálním stavu českého rozpočtu:

Přebytek rozpočtu v listopadu klesl. I tak zůstává nejlepší v historii

 Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády 24. října v Praze.

Babiš vládu a rozpočet hájil. Je přesvědčen o tom, že konečný výsledek hospodaření státu bude v příštím roce podstatně lepší, než se předpokládá. „Čísla jsou jasná. Ten rozpočet je samozřejmě deficitní, je to kompromis. Jsem o tom přesvědčen, že ten rozpočet bude fungovat,“ prohlásil. Koncem letošního roku bude Česko mít podle něho o 40 miliard korun nižší státní dluh než při nástupu nynější vlády. Babiš ji pokládá za úspěšnou. „Chceme investovat, chceme zvyšovat důchody a platy, potřebujeme motivovat lidi, aby pracovali a nebrali dávky,“ uvedl k vizi vlády Babiš.

BRAND24

Vlády a rozpočtu se v reakci na kritiku pravice energicky zastal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pravicové opozici vyčetl stav země a jejich počínání v dobách, kdy byla u vlády. Hovořil o ztrátě paměti u těch, kteří nyní vládu kritizují. „Odmítám, co se tady odehrává znovu a znovu, stejné fráze, stejná ztráta paměti,“ řekl premiér. Připomněl, že poukazování pravice na příliš vysoký schodek a nedostatek peněz na investice a vědu se opakuje už třetím rokem. Některá tvrzení označil Sobotka přímo za lež. „Nelžete, nepřekrucujte realitu,“ vyzval premiér pravici.

Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).