Menu Zavřít

Snaha zrušit Obamacare se Trumpovu týmu komplikuje

24. 3. 2017
Autor: ČTK

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan podle televize CNN informoval v Bílém domě Donalda Trumpa, že republikáni nemají ve sněmovně dostatek hlasů pro zrušení programu zdravotního pojištění prezidenta Baracka Obamy. Televizní stanice to oznámila s odvoláním na své parlamentní zdroje. Ryan se prý teď s Trumpem radí o dalším postupu.

Agentura Reuters nicméně napsala, že hlasování, které má o osudu systému Obamacare rozhodnout, se dnes uskuteční. Oproti původním předpokladům se prý má hlasovat dokonce o hodinu dříve, tedy ve 20:30 SEČ. Do té doby bude Bílý dům spolu s vedením sněmovny usilovně pracovat na získání potřebných hlasů.

Nepřehlednou situaci způsobily dramatické spory republikánských poslanců, kteří revidovaný reformní plán navrhovaný Trumpem odmítají. Viceprezident Mike Pence se podle Reuters na Kapitolu snaží vzpurné poslance přemluvit.


Čtěte, jak problematiku komentuje Miroslav Zámečník:

Jak se Donald Trump lapil do pasti jménem Obamacare

Makrooko Miroslava Zámečníka


Podle agentury AP se Trumpův záměr dostal do těžkých problémů, protože zápas republikánů za získání hlasů pro zrušení Obamacare se zdá ztracený. Podle CNN může navíc jít o to, zda z odpovědnosti za případný neúspěch bude obviňován prezident nebo republikány ovládaný Kongres.

„Skupina zarytých odpůrců (Trumpovy reformy) spolu s rostoucí partou umírněných ovládá poslaneckou frakci a hrozí, že zničí jednu z priorit Trumpa i Ryana,“ napsala AP. „Soudím, že prezident tomu dal všechno,“ řekl novinářům Trumpův mluvčí Sean Spicer. „Lidi prostě nemůžete k hlasování přinutit,“ dodal odevzdaně.

Podle zdrojů z Bílého domu, na které se odvolává server Politico, má už Trump vyjednávání dost. „Bude se věnovat dalším bodům svého volebního programu a odpovědnost přenechá poslancům,“ prohlásil informovaný zdroj.

BRAND24


Snaha zrušit Obamacare prošla prvním hlasováním v kongresu:

Jedna nula pro Trumpa: první hlasování o zrušení Obamacare prošlo kongresem

 Greg Walden, kongresman a  jeden z proponentů Trumpovy náhražky za Obamacare


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).