Menu Zavřít

Jedna nula pro Trumpa: první hlasování o zrušení Obamacare prošlo kongresem

24. 3. 2017
Autor: čtk

Zastáncům reformovaného programu zdravotního pojištění navrženého Donaldem Trumpem se dnes podařilo projít ve Sněmovně reprezentantů úspěšně prvním procedurálním hlasováním o zrušení zdravotní reformy dřívější vlády. Samo rozhodnutí zrušit Obamacare je na program hlasování předběžně zařazeno mezi 21:00 a 22:00 SEČ. Při procedurálním hlasování návrh prošel poměrem hlasů 230 ku 194.

Jeho součástí byly i některé ústupky, které mají na poslední chvíli přesvědčit odpůrce Trumpova návrhu, aby pro zrušení Obamacare zvedli ruku. Návrh nyní rozšiřuje pojistné výhody seniorů a postižených osob a ruší některé povinnosti pojišťovatelů obsažené v Obamově plánu.

Přesto je podle amerických médií výsledek hlavního hlasování nejistý. Televize ABC ještě v noci na dnešek uvedla, že odpůrci prezidentovy reformy jsou schopni dosáhnout svého a nepustit Trumpův plán k dalšímu hlasování do Senátu.

Trump až do noci jednal s delegacemi republikánských konzervativců ve snaze přesvědčit je o potřebě Obamacare zrušit. „Zničující Obamacare vedla k vyšším nákladům a omezeným možnostem. Jen se to bude zhoršovat! Musíme ji zrušit a nahradit,“ napsal Trump na twitteru.


Přečtěte si k věci komentář Miroslava Zámečníka:

Jak se Donald Trump lapil do pasti jménem Obamacare

Makrooko Miroslava Zámečníka


Republikánská opozice útočí na Trumpův plán z obou stran, protiargumenty padají jak z tábora republikánských konzervativců, tak i umírněných a liberálů. Konzervativci obviňují hlavu státu, že v likvidaci dřívějšího systému nedošla dostatečně daleko a že nový plán příliš zatíží státní rozpočet. Liberálové naopak žádají rozšíření programu tak, aby zajistil pojištění větším skupinám osob.

Prezident dnes vzrušené diskuse s poslanci rázně ukončil konstatováním „uvidíme, co se stane“. Republikánskému šéfovi Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi, který za jeho reformu silně lobboval, slíbil podporu i v případě, že návrh neprojde.

Donald Trump si pochvaloval na Twitteru:

Hlasování o Trumpově reformě, které dnes agentura AP označila za „monumentální představení“, se uskuteční jmenovitě vyvoláváním jednotlivých poslanců. Aby návrh na zrušení Obamacare prošel, nesmí republikánský tábor „zradit“ víc než 21 poslanců. Podle televize ABC je ve hře i možnosti, že republikáni v případě nedostatečné podpory návrh na poslední chvíli stáhnou.

BRAND24


Přečtěte si, jak Trumpa komentuje Luboš Heger:

Autokratický trumpoměr: I. díl

Hovězí ve vlastní hlavě

Lubomír Heger


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).