Menu Zavřít

Schvalování DeVosové může být drama. Trumpova ministyně školství budí odpor

2. 2. 2017
Autor: čtk

Kandidátka na post ministryně školství USA Betsy DeVosová se dostává do problémů - dvě republikánské senátorky ji totiž odmítají při schvalování podpořit. Na své straně by tak měla 50 ze stovky senátorů a jediný další hlas proti může její nominaci zmařit.

Devětapadesátiletá miliardářka je stoupenkyní soukromého školství, vyznává silně konzervativní náboženské hodnoty a staví se proti právům sexuálních menšin. Vzhledem ke svým rozsáhlým podnikatelským aktivitám se podle kritiků může snadno dostat do střetu zájmů.

Proti její kandidatuře budou podle dnešního oznámení kandidovat republikánské senátorky Susan Collinsová a Lisa Murkowská. Hlasování se očekává v příštích dnech. Pokud obě skutečně zvednou ruku proti DeVosové a její kandidaturu podle očekávání nepodpoří ani žádný z demokratů, skončí hlasování patem - ve stočlenné horní komoře mají republikáni většinu 52 mandátů.

V takovém případě podle ústavy rozhodne hlas viceprezidenta Mikea Pence, který se nepochybně za DeVosovou postaví. Jestliže ale republikánský tábor opustí další senátor nebo senátorka, kandidátka na post ministryně školství neprojde.


Kandidát na ministra zahraničí Tillerson i přes odpor Demokratů prošel. Čtěte více:

Tillerson bude šéfem americké diplomacie. Jeho nominaci potvrdil Senát

 Rex Tillerson


Podle senátorky Murkowské se DeVosová o veřejném školství v USA musí ještě mnoho učit. „Nemá nejspíš dost informací o výsledcích veřejných škol, o jejich nedostatcích ani o cestách k nápravě,“ uvedla Murkowská v prohlášení.

BRAND24

Podle znalců americké parlamentní praxe je DeVosova jedním z nejproblematičtějších kandidátů prezidenta Donalda Trumpa. Krajně negativně její nominaci hodnotí nejen demokraté, ale i školské odbory a ochránci lidských práv.

O Trumpově vládě dále čtěte:

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Šéfem Bílého domu bude Trumpův věrný spojenec Priebus

Trump si vybral všechny klíčové ministry. Energetiku bude řídit Rick Perry

Vláda miliardářů. Majetek Trumpových ministrů překoná HDP 100 zemí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).