Menu Zavřít

Sarkozy plánuje znovu usilovat o prezidentské křeslo

22. 8. 2016
Autor: ČTK

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil kandidaturu v listopadových primárkách své pravicové strany Republikáni k prezidentským volbám 2017. Oznámil to podle agentury Reuters na Facebooku. Sarkozy to také uvádí ve své nové knize, která podle agentury AFP vyjde ve středu.

„Rozhodl jsem se být kandidátem pro prezidentské volby (na jaře) 2017. Cítím, že mám sílu ke svedení této bitvy v této neklidné době naší historie,“ napsal exprezident na svém účtu na sociální síti. Podle AFP se podobně Sarkozy vyjádřil i v knize, kterou nazval Tout pour la France (Vše pro Francii).

Jednašedesátiletý šéf strany Republikáni Sarkozy působil v prezidentském úřadu v letech 2007 až 2012. Ve volbách v roce 2012 ho porazil současný socialistický prezident François Hollande, který ale nyní podle průzkumů má u voličů velmi malou podporu. Sarkozyho zájem o další pětiletý mandát se očekával.

Kandidaturu v pravicových primárkách, které budou pro hlavní pravicovou stranu ve Francii první v historii, už oznámilo více než deset politiků. Hlavním Sarkozyho stranickým konkurentem je bývalý premiér Alain Juppé. Ten v poslední době Sarkozyho v průzkumech dosud vždy porážel.

Hlavními tématy předvolebních bojů v primárkách i v celých prezidentských volbách bude podle komentářů imigrace a bezpečnost v zemi, která se vzpamatovává ze série krvavých atentátů a obává se dalších.

Vítěz stranických primárek, kterého budou vybírat příznivci Republikánů a dalších středopravicových a pravicových stran, se na jaře příštího roku utká zřejmě s předsedkyní krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penovou a kandidátem, který vzejde až z lednových primárek levicových stran. Hollande, který veřejně podmínil svůj zájem o novou kandidaturu jasným snížením nezaměstnanosti, se má vyjádřit v prosinci.

BRAND24

Víte, kteří světoví státníci se mají nejlépe?

10 nejlépe placených státníků: vede Obama

Barack Obama a Hillary Clintonová na sjezdu Demokratické strany (Zdroj: čtk)

Hollande, který veřejně podmínil svůj zájem o novou kandidaturu jasným snížením nezaměstnanosti, se má vyjádřit v prosinci. Přes svou rekordní neoblíbenost by se podle AFP mohl opět stát kandidátem socialistů, protože by se nemusel najít žádný jiný vhodnější kandidát.

Dvoukolové prezidentské volby ve Francii se plánují na 23. dubna a 7. května příštího roku. Hned poté se mají 11. a 18. června uskutečnit parlamentní volby.


Čtěte dále:

Francouzští poslanci prodloužili výjimečný stav o půl roku

Útok v Nice šokoval svět. Má 84 obětí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).