Menu Zavřít

Růst ekonomiky. ČNB krotí optimismus

12. 7. 2016
Autor: E15 Eduard Erben

Růst české ekonomiky je podle České národní banky udržitelný, ale odhad posílení pro příští rok je příliš optimistický. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB z 30. června. V květnu banka oznámila, že odhaduje posílení hospodářství v příštím roce na 3,4 procenta. V letošním prvním čtvrtletí HDP vzrostl meziročně o 3,0 procenta

Banka po červnovém jednání oznámila, že nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí. „V diskusi o vývoji domácí ekonomiky panovala shoda, že ekonomický růst lze považovat za robustní a udržitelný. Bylo konstatováno, že ke stabilnímu růstu přispívá uvolněná měnová politika,“ popsal jednání poradce bankovní rady Michal Franta.

Odhad vývoje tuzemského hospodářství v roce 2017 je ale podle ČNB příliš optimistický. „V tomto kontextu několikrát zaznělo, že příspěvek fiskální politiky může být v roce 2017 nižší z důvodu pomalejšího oživení vládních investic,“ sdělil Franta. Dopad nižších investic na ekonomický růst by však mohl podle banky kompenzovat výraznější nárůst mezd v nepodnikatelské sféře.

BRAND24

V poslední prognóze centrální banky, zveřejněné začátkem května, ČNB zhoršila odhad vývoje české ekonomiky pro letošek na 2,3 procenta, a naopak zlepšila výhled pro příští rok na 3,4 procenta. V letošním prvním čtvrtletí HDP vzrostl meziročně o 3,0 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více, než odhadovala centrální banka. Odchylka od prognózy byla podle ČNB způsobena zejména vyšší tvorbou zásob.


Přečtěte si také:

ČNB v květnu oslabovala korunu za 15,5 miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).