Menu Zavřít

Ruskou propagandu monitoruje další analytický web

3. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nový transatlantický webový projekt spuštěný ve středu analyzuje anglicky psané zprávy z 600 twitterových účtů podezřelých z šíření ruské propagandy. Server nazvaný Hamilton 68 provozuje Sdružení pro zajištění demokracie (ASD), organizace amerických a německých výzkumníků založená minulý měsíc s cílem bojovat proti dezinformacím šířeným z Ruska.

Podle tvůrců webu nabízí projekt analýzu kontroverzních tweetů v téměř reálném čase. Má bojovat hlavně proti předpokládaným pokusům Moskvy ovlivnit budoucí důležité volby ve Spojených státech a v Evropě, mimo jiné americké kongresové volby v příštím roce. Monitoring se soustředí jak na známé ruské propagandistické zdroje, jakými jsou například televize RT nebo agentura Sputnik, tak i twitterové účty, které jejich informace sdílejí.

„Netvrdíme, že nutně každý sledovaný zdroj dostává peníze z Kremlu,“ řekl agentuře Reuters J. M. Berger z Německého Marshallova fondu (GMF), který projekt financuje. Nadace vznikla v roce 1972 s využitím finančního daru západoněmecké vlády věnovaného při příležitosti 25. výročí Marshallova plánu poválečné rekonstrukce Evropy. Sledované informační zdroje ale podle Bergera „s vysokou mírou jistoty“ šíří ruské dezinformace.

BRAND24

Název projektu Hamilton 68 si tvůrci webu vypůjčili z amerických dějin. Jeden z otců americké Unie Alexander Hamilton v roce 1788 anonymně publikoval sérii esejů na obranu článků americké ústavy. Jeden z esejů nesl název Federalist Paper 68 a zabýval se ochranou amerického volebního procesu.

Související články:

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).