Menu Zavřít

Rusko vyhostí část amerických diplomatů a zavře jim rekreační objekty

28. 7. 2017
Autor: čtk

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím Kreml oficiálně neoznámil. Podle nejmenovaného zdroje z Moskvy by však z Ruska mělo odejít 200 až 300 příslušníků amerického diplomatického zastoupení. Rusko rovněž od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě.

Ministerstvo tím reaguje na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na dnešek i Senát. Rusko připravované americké sankce, které ještě musí podepsat prezident Donald Trump, tvrdě kritizuje. List Kommersant již ve čtvrtek napsal, že lze očekávat zavření rekreačních objektů pro pracovníky americké ambasády v Moskvě, jakož i vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska.

Moskva svůj postup považuje za symetrickou odpověď na obdobné prosincové rozhodnutí bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Trump zruší.


USA versus Rusko: Probíhá nové „lajnování“ globálního hřiště?

 Setkání prezidentů USA a Ruska


Spojené státy a ani Rusko oficiálně neoznámily, kolika osob se ruské odvetné opatření bude týkat, podle informací Reuters či Interfaxu to může být až několik stovek lidí. Z prohlášení ruského ministerstva zahraničí totiž vyplývá, že opatření se bude vztahovat i na osoby, které nemají status diplomata, neboť v dokumentu se hovoří o „diplomatickém a technickém personálu“.

„To znamená, že celkový počet zaměstnanců amerických diplomatických a konzulárních úřadů v Ruské federaci musí být snížen na 455 osob,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Podle informací Reuters pracuje na všech amerických zastupitelských misích v Rusku asi 1100 lidí. V tomto počtu jsou zahrnuti nejen občané USA, ale také Ruska. Jen na velvyslanectví Spojených států v Moskvě působí okolo 300 amerických občanů.

Ruské ministerstvo zahraničí současně varovalo, že pokud se Washington rozhodne vyhostit další ruské diplomaty, bude Moskva reagovat obdobně.

BRAND24

Nové sankce proti Rusku, Íránu a Severní Koreji, které schválily obě komory amerického Kongresu, může Trump vetovat nebo do deseti pracovních dnů podepsat. K přehlasování jeho případného veta je zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou podle všeho stoupenci sankcí mají k dispozici. Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení.

Přečtěte si také:

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"

Konec protiruských sankcí? Až se vyřeší Sýrie a Ukrajina, vzkazuje Trump

Siemens omezuje aktivity v Rusku. Kvůli aféře s turbínami


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).