Menu Zavřít

Rusko si stěžuje u Světové obchodní organizace na Ukrajinu

22. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rusko podalo u Světové obchodní organizace (WTO) rozsáhlou stížnost na Ukrajinu. Stěžuje si, že čelí ze strany Ukrajiny velkému množství omezení, zákazů, požadavků a procedur. Údajná porušení obchodních pravidel podle Moskvy ovlivňují obchod se zbožím a službami, ale také tranzit. Oznámila to WTO. Ukrajina má nyní 60 dní na urovnání sporu. Poté Rusko může požádat WTO o posouzení případu.

Podle ruského ministra pro hospodářský rozvoj Maxima Oreškina existují „vážné důvody“ pro předpoklad, že opatření Ukrajiny porušují její závazky vyplývající z členství ve WTO. Co víc, počet, charakter a rozsah těchto omezujících protiruských opatření „svědčí o tom, že Ukrajina systematicky a vědomě porušuje své mezinárodní závazky ignorováním pravidel mezinárodního obchodu a dalších norem mezinárodního práva“.

BRAND24

Ministr upřesnil, že jde o zákaz dovozu ruského masa a mléčných výrobků, ryb, vína, nápojů, zařízení pro železnice, hnojiv a mnoha dalších komodit. Zvláštní postupy podle něj platí při dovozu ruských knih a jiných tištěných produktů. Zvláštní daňový režim je uplatňovaný na dovoz ojetých ruských automobilů. Kromě toho je podle Oreškina na území Ukrajiny zakázána nebo diskriminačním způsobem omezena činnost stovek ruských firem.

Přečtěte si také:

Trumpova Amerika v Asii vyklízí pole: medvěd i drak si brousí zuby

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

Gazprom chce po Ukrajině více peněz za dodaný plyn


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).