Menu Zavřít

Ruská flotila ve Středomoří znervózňuje NATO

26. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Kroky, které ve vojenské oblasti udělala v poslední době Ruská federace, nepomáhají snižovat napětí a vracet důvěru do vzájemných vztahů mezi Severoatlantickou aliancí a Moskvou. Před jednáním ministrů obrany členských zemí NATO to sdělil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Všichni členové aliance podle něj sdílejí obavy z toho, že skupina lodí okolo ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která míří do Středozemního moře, může být použita k intenzivnějším útokům na civilisty v obleženém syrském Halabu. Podle Stoltenberga je ale na každé z členských zemí NATO, zda umožní Rusům například tankovat či nabrat zásoby ve svých přístavech.

Kritice za to, že ruské lodě mohou využít jeho přístav v africké Ceutě, nyní čelí Španělsko. Stoltenberg se dnes vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda ministři ostatních členských zemí svého španělského kolegu přímo vyzvou, aby Madrid rozhodnutí přehodnotil. Rusko nicméně následně stáhlo žádost, aby jeho lodě mohly ve španělské enklávě Ceuta v severní Africe doplnit palivo.

Obnovené útoky na Halab a civilisty v něm dnes generální tajemník NATO označil za „hanebné“, neboť prohlubují humanitární katastrofu. „Vyzývám Rusko, aby ukázalo skutečnou snahu o obnovu příměří a umožnilo humanitární přístup do Halabu,“ poznamenal.

Přečtěte si, co o Rusku říká známý český generál:

Generál Pavel: Rusko není rivalem pro NATO, válku nechystá

Petr Pavel

Český ministr obrany Martin Stropnický řekl, že rozmístění ruských raket Iskander v Kaliningradu se v České republice někdy podceňuje. „Já jsem si vyžádal zevrubnou informaci o dosahu těch zbraňových systémů. A když vidíte ty kružnice, tak je to docela znepokojující. Velmi rozumím tomu, co generální tajemník Stoltenberg říká,“ podotkl.

Dnešní a čtvrteční ministerská schůzka má v první řadě rozpracovat závěry prázdninového summitu Severoatlantické aliance ve Varšavě. Země by tak měly pokročit se vznikem čtyř vícenárodních praporů ve třech pobaltských zemích a Polsku a také diskutovat o alianční reakci na sílící ruskou přítomnost v oblasti Černého moře. Rumunsko a Bulharsko mají obavy, že také zde se Rusové začnou chovat podobně agresivně jako v Baltském moři.

Po sérii incidentů, kdy se například ruská letadla nebezpečně blízko přiblížila k aliančním letounům a lodím, začalo NATO s Ruskem jednat o způsobech, jak na Baltu bezpečnost posílit. Dialog podle Stoltenberga pokračuje a aliance je otevřena dalšímu svolání Rady NATO-Rusko, kde by se věc mohla dál probírat.


Přečtě si o Rusku a jeho roli v syrské občanské válce:

Groznyj v Aleppu. Sektářská řež přerostla hranice občanské války

BRAND24

Z bombardovaného Halabu mohou odejít civilisté. Asad otevřel humanitární koridor

Koalice vedená z USA zabila šest civilistů, tvrdí Rusko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).