Menu Zavřít

Rittigův člověk vede nové hnutí proti EU. Daroval mu milion

11. 7. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Největší sponzor hnutí Referendum o Evropské unii má vazby na známého lobbistu. Nová politická strana chce pomocí lidového hlasování prosadit odchod z evropského společenství.

Hnutí Referendum o Evropské unii založené na začátku dubna jde do říjnových sněmovních voleb s ambiciózním plánem obsadit několik křesel v dolní komoře parlamentu a nakonec dosáhnout odchodu Česka z Evropské unie. K tomu bude mít letos k dispozici na politického nováčka poměrně slušný rozpočet. Za kampaň plánuje utratit až 30 milionů korun. Dosud největším sponzorem je člen předsednictva hnutí Pavel Chleborád, který oficiálně daroval Referendu milion korun.

Chleborád má z minulosti vazby na známého pražského lobbistu Ivo Rittiga. Scházel se s ním například v souvislosti s podezřelou miliardovou zakázkou Správy železniční dopravní cesty z roku 2013 na zajištění provozu a správy drážních telekomunikací. Chleborád tehdy působil ve vedení polostátní firmy ČD Telematika, která o zakázku usilovala.

„Ivo Rittiga jsem párkrát v životě viděl. Myslím, že většina lidí, kteří působili v určitých okruzích byznysu, se s ním potkávala,“ přiznává Chleborád v rozhovoru pro týdeník Euro styky s lobbistou.

Do ČD Telematiky ho v roce 2009 nominoval majoritní vlastník České dráhy. Chleborád společnost narychlo opustil v roce 2013. Krátce poté byl vedením ČD Telematiky zadán forenzní audit, který odhalil vynášení informací o nabídce do miliardového tendru. Podle auditu od KPMG, který zveřejnila před čtyřmi lety tehdejší redaktorka deníku Dnes Jana Klímová, byl z vynášení informací konkurenci podezříván právě Chleborád.


Čtěte o kauze Oleo Chemical:

Rittigův žalobce si stěžuje na vrácení části obžaloby v kauze Oleo Chemical k došetření

Olejová skvrna

 Páral


Tendr nakonec vyhrála konkurenční Telefónica O2, s jejímiž lidmi a subdodavateli se Chleborád opakovaně scházel. Podle auditu se Chleborád stýkal ještě s jednou zajímavou osobou. U Prašné brány si domlouval schůzky „s člověkem jménem Ivo“. Tím člověkem nebyl nikdo jiný než Rittig.

ČD Telematika sice kvůli vynášení klíčových informací podala trestní oznámení na neznámého pachatele, ale Chleborád nikdy obviněn nebyl. „Policie případ odložila,“ potvrzuje Chleborád. Člen předsednictva nového hnutí proti EU a jeho největší sponzor v minulosti vlastnil IT firmu Connit, kterou od něj již před více než 11 lety získala americká firma APU Enterprises. Ve firmě dodnes působí jako odpovědný zástupce pro poradenské činnosti. Dále působí v loni založeném spolku Czexit, který je dalším z velkých sponzorů Referenda o EU, ale vlastní dárce tají.

U miliardového tendru ČD Telematiky z roku 2013 byl ještě další ze zakladatelů spolku Czexit a hnutí Referendum o EU Richard Hartmann. Dodnes je ředitelem společnosti TTC Marconi, jedné z tehdejších subdodavatelských firem Telefóniky O2. Hartmann je bývalým členem Strany svobodných občanů podobně jako předseda nového hnutí František Matějka.

BRAND24

Více o hnutí Referendum o Evropské unii čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vyšlo 10. července. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 28/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).