Menu Zavřít

Jaderný odpad má být uložen v lokalitě Horka, nebo Kraví hora

15. 7. 2016
Autor: Petr Topič, E15

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo vzniknout buď v lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím, nebo Kraví hora na Žďársku. V ostatních pěti vytipovaných lokalitách se geologický průzkum zatím neuskuteční. Starosty obcí z daných lokalit to zaskočilo. Nikdo s nimi nejednal.

Průzkum ostatních lokalit bude pokračovat pouze v případě, že se změní postoj tamních obcí. Řekl to ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pokud se ukáže, že lokality Horka a Kraví hora nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám v budoucnu vrátí.

Starosty obcí v obou vybraných územích ministrovo prohlášení zaskočilo. Řekli, že s nimi o změně postupu při výběru lokality pro úložiště nikdo nemluvil. V lokalitě Horka se už konala místní referenda proti úložišti. Někteří zástupci samospráv tam nyní zvažují protestní kroky.

„Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Podotýkám obcí, nikoliv samozvaných aktivistů,“ uvedl Mládek. Lokality Horka a Kraví hora jsou podle něj jediné, kde zastupitelstva nepodala žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidala.

Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu se měl původně týkat také Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku a Hrádku na Jihlavsku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.

Překvapení samospráv

Informace zaskočila i starosty obcí v území Kraví hora, ačkoliv při červnové návštěvě ministra životního prostředí Richarda Brabce mluvili o tom, že se průzkumům pro úložiště nebrání. „Nevěděl jsem o tom, nevím, co na to mám říci. Mě to hodně překvapuje a určitě mě to netěší,“ řekl starosta Stříteže Radek Štourač. Starosta Bukova Jiří Vrbka připomněl to, že doposud se mluvilo o výběru ze sedmi lokalit. „Určitě mi to vadí,“ řekl k dnešnímu vyjádření ministra.

Kraví hora leží podle údajů na webu Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na území osmi obcí Žďárska a okresu Brno - venkov. Proti úložišti tam bojuje spolek Nechceme úložiště Kraví hora. „Opět je vidět, že stát mění pravidla hry za běhu, jak se mu chce. To je věc, na kterou my pořád poukazujeme,“ řekl Martin Schenk ze spolku.

Lokalita Horka podle správy úložišť zasahuje do katastrů devíti obcí na pomezí Třebíčska a Žďárska. „Já to vnímám jako další podpásovku od státu směrem k obcím. Hlavně mě mrzí, že tohle nezaznělo ani na pracovní skupině dialog,“ řekl Zdeněk Souček, starosta Rudíkova na Třebíčsku, ke snížení počtu lokalit pro průzkumy. Uvedl, že se starostové v tomto území zřejmě sejdou a proberou i vystoupení z Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti. Podle dnešní tiskové zprávy ministerstva průmyslu se chce Mládek se zástupci skupiny a starosty setkat 28. července.

BRAND24

Přečtěte si také:

Odpor k jádru znemožní včasnou záchranu klimatu, tvrdí studie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).