Menu Zavřít

Putinova „obrana“: Ruské rakety musejí překonat jakékoli štíty

22. 12. 2016
Autor: ČTK

Ruská raketová vojska musejí být schopna spolehlivě překonat veškeré existující i budoucí systémy protiraketové obrany. Na schůzi vedení ruského ministerstva obrany to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Konstatoval, že zbrojní firmy by měly "maximálně využít rostoucího zájmu o ruské zbraně, jež se osvědčily v Sýrii".

Putin ruské generály vyzval, aby „pečlivě sledovali změny v rovnováze sil ve světě a podél ruských hranic a včas podle nich upravovali obranné plány,“ oznámila agentura TASS. S uspokojením konstatoval, že složky ruské jaderné triády, tedy pozemní, vzdušné a námořní jaderné síly, jsou „udržovány na patřičné úrovni“. Zlepšit je ale prý potřeba nejaderný strategický arzenál.

„Pro upevnění ruské armády je ještě třeba učinit mnohé, je ale už nyní silnější než kterýkoli agresor,“ řekl šéf Kremlu.

Sýrie podle ruského vůdce od ruské armády dostala „citelnou podporu“, která Damašku umožnila zaznamenat v boji s terorismem řadu vítězství. „Účinnost ruských zbraní v Sýrii nám otevírá nové možnosti pro rozvoj vojensko-technické spolupráce, je třeba toho maximálně využít,“ uvedl Putin. Pojmem vojensko-technická spolupráce ruská oficiální místa obvykle označují obchod se zbraněmi.


Čtěte o rozmístění raket v Kaliningradu:

Rusko v Kaliningradu rozmístí Iskandery a protiraketový systém

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy


Ministr obrany Sergej Šojgu na schůzi oznámil, že armáda v Sýrii testovala 162 druhů stávající i modernizované výzbroje. Poznamenal nicméně, že pozastavil nákup deseti druhů ruské vojenské techniky, u nichž se na syrském bojišti projevily nedostatky.

Ruská armáda v Sýrii podle Šojgua provedla 71.000 leteckých úderů a zabila 35.000 ozbrojenců. „Operace ruského letectva odvrátila rozpad Sýrie,“ konstatoval ministr.

Šojgu kritizoval Severoatlantickou alianci, která podle něj neustále zvyšuje svůj bojový potenciál u ruských hranic. NATO rovněž aktivizovalo výzvědnou činnost na ruském území, upozornil ministr.

BRAND24

„Intenzita manévrů NATO se zdvojnásobila, většina z nich má protiruský rozměr,“ řekl Šojgu. Ministerstvu obrany ale podle něj podařilo neutralizovat možnou hrozbu západních raket s plochou druhou letu, rozmístěných podél ruských hranic.

Dále čtěte:

Ruský velvyslanec v Turecku byl zastřelen. Útočníkem byl policista

Obama: Rusové jsou odpovědní za předvolební hackerské útoky v USA

Syrská armáda ovládla centrum Aleppa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).