Menu Zavřít

Proti Merkelové v Praze protestovalo asi 200 lidí

25. 8. 2016
Autor: ČTK

Příjezd kolony německé kancléřky Angely Merkelové k Lichtenštejnskému paláci dnes večer provázel pískot demonstrantů, kterých se shromáždilo asi 200. Stejný počet odpůrců kancléřky dorazil už během dne na Malostranské náměstí, kde vyjádřili nesouhlas s názory političky na migraci. Část protestujících se přesunula od Úřadu vlády, kde skandovala hesla proti Merkelové i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Akce na Malostranském náměstí, která trvala dvě hodiny, se zúčastnil mimo jiné odpůrce islámu Martin Konvička, jehož iniciativa v neděli v hlavním městě zinscenovala příjezd bojovníků tzv. Islámského státu a vyděsila některé turisty. Řečníci vyzývali posluchače k volení politických stran, které jsou proti imigraci a pro přímou demokracii. Padlo i přirovnání Merkelové a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera k Adolfu Hitlerovi a dalšímu nacistickému pohlavárovi Hermannu Göringovi.

Někteří demonstranti dorazili s českými vlajkami, další třímali přeškrtané vlajky EU. „Do plynu,“ křičeli ještě před zahájením proslovů na procházející ženy v hidžábech. Další křik se strhl po příchodu novinářů - účastníkům se nelíbila přítomnost zejména České televize, jejímž pracovníkům vyčítali, že lžou. Slovně však napadali i další žurnalisty.

BRAND24

Na další akci svolanou na Hradčanské náměstí přišlo několik desítek lidí. Odpůrci migrace se tam pustili do debaty se skupinkou, která nesla transparent na podporu uprchlíků. Oba tábory oddělovali policisté. Z druhé strany Pražského hradu čekala na kolonu kancléřky Merkelové zhruba stovka aktivistů. Průjezd aut provázelo pískání a skandování. Kolem Hradu panují přísná bezpečnostní opatření, na místě jsou policejní psi a nad areálem létá vrtulník.

Merkelová dnes se Sobotkou hovořila i o migraci, přičemž premiér po schůzce uvedl, že Česko a Německo mají podobné názory na posílení ochrany vnější schengenské hranice či dohodu s Tureckem. Rozdílný postoj přetrvává v otázce povinných kvót přerozdělování uprchlíků. Merkelová řekla, že ČR vnímá téma migrace jinak, protože je uprostřed unie. Dodala, že migraci se bude věnovat i páteční zasedání premiérů zemí V4, kterého se zúčastní.

Nepřehlédněte, co dále provázelo návštěvu Merkelové v Praze:

Česko a Německo dál rozdělují kvóty, potvrdila návštěva Merkelové

Sobotka: Digitalizace průmyslu přitáhne německé investory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).