Menu Zavřít

Prezident, či prezidentka? Veřejnost už na Hrad „nominovala“ 33 žen

22. 9. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Prezidentské volby se kvapem blíží a postupně se objevují jména potenciálních kandidátů. Mezi sedmnácti, kteří už oznámili kandidaturu a aktivně zahájili kampaň či sběr podpisů pro svou nominaci, je pouze jedna žena. „Téměř sto let po získání volebního práva pro ženy je čas na první českou prezidentku,“ tvrdí Fórum 50 % a zahajuje ostrou kampaň, aby vyřčený cíl prosadilo. Politickým stranám, které mají zastoupení alespoň v jedné z komor parlamentu, nabídne své kandidátky.

Na svém webu nezisková organizace Fórum 50 %, která podporuje vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích, vybízí veřejnost, aby nominovala ženu, která by podle jejího soudu mohla zastávat post prezidentky České republiky.

„Kampaň poběží do konce roku, ale sbírat jména možných kandidátek budeme i dále. Využijeme je v příštích volbách, kdy bychom rádi začali s oslovováním a propagací potenciálních prezidentek dříve a ještě hlasitěji,“ řekla webu Euro.cz Jana Smiggels Kavková, ředitelka Fóra 50 %.

„Plánujeme oslovit strany, které mají zastoupení alespoň v jedné z komor parlamentu. Ty mohou nominovat kandidáty na prezidentský post a nemají povinnost sbírat nejprve potřebné podpisy. S nominacemi na první českou prezidentku by tak mohly přijít ještě v těchto volbách,“ upřesnila Kavková.

Podle Kavkové politickým stranám Fórum 50 % předá kompletní seznam všech jmen navržených veřejností, ale každé straně doporučí i několik konkrétních jmen z řad vlastních členek či spřízněných osobností.


Přečtěte si o tématu genderové rovnoprávnosti:

Rovné pracovní podmínky mužů a žen? Až za 170 let

 ilustrační foto


Seznam prezidentských kandidátek navržených veřejností zatím čítá 33 žen. Ze známých jmen tu nechybí například bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová, herečka a kandidátka na prezidentku v roce 2013 Táňa Fischerová, bývalá šéfka Akademie věd ČR a vědkyně Helena Illnerová či nynější ombudsmanka Anna Šabatová.

Mezi dalšími jmény je široké spektrum profesí, především ekonomek, političek, diplomatek, historiček, novinářek či spisovatelek.

Ačkoli žen je v populaci více než mužů, jejich zastoupení v politice v současnosti činí pouhých 20 procent.

Kandidátní listiny na post prezidenta České republiky je třeba odevzdat ministerstvu vnitra 66 dnů před dnem voleb, tedy do 7. listopadu 2017. Součástí musí být jména podporujících poslanců či senátorů a nebo petice s nejméně 50 tisíci podpisy voličů.

První kolo prezidentských voleb proběhne 12. a 13. ledna 2018, očekávané druhé kolo, pokud v prvním kole žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, o dva týdny později 26. a 27. ledna.

BRAND24

Podle údajů na webu Fóra 50 % bylo k červnu 2017 v čele všech států světa 28 prezidentek či premiérek.

Čtěte také:

Zeman: Pokud prohraju volby, odejdu z politiky

Masaryk, Gottwald a další. Naši milí gerontokrati

Děti z genderově neutrálních školek budou úspěšnější, tvrdí psychologové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).