Menu Zavřít

Praha žaluje kvůli opencard dva bývalé úředníky. Chce po nich miliony

1. 3. 2017
Autor: Štěpán Bruner

Praha zažalovala dva bývalé úředníky magistrátu Ivana Seyčka a Jiřího Chytila kvůli vymáhání škody v kauze opencard. Po Seyčkovi, který pracoval jako ředitel odboru informatiky, chce Praha více než 18 milionů korun, po bývalém šéfovi hodnoticí komise Chytilovi tři miliony korun.

Kromě bývalých úředníků radní souhlasili i s žalobou na bývalého primátora Pavla Béma (ODS). „Pro podání této žaloby je nutné dopracovat podklady. Z těch bude zřejmá částka, kterou bude Praha vymáhat,“ sdělil České televizi mluvčí magistrátu Vít Hofman. Právní kroky se mohou týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.


Přečtěte si, jak aféru Opencard okomentoval Petr Weikert:

Opencard, konec prvního dílu

Petr Weikert


Seyček s Chytilem byli na magistrátu v době vzniku opencard. Oba už stanuli před soudem a v prosince 2014 je Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil za zvýhodnění firmy Haguess, která opencard dodávala. Nejpřísnější trest, 3,5 roku nepodmíněně, si vyslechl Seyček. Chytil dostal podmíněný trest 1,5 roku odnětí svobody.

Karta opencard, kterou si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících, stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Projekt, který byl schválen v Bémově éře, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený. Od loňského března začalo město kartu opencard nahrazovat novou kartou lítačka.

BRAND24


Z kauzy Opencard dále čtěte:

Praha nevymáhá škodu v kauze opencard, přijde o peníze, tvrdí piráti

Bývalý radní k Opencard: Připadal jsem si, jako kdyby o nás rozhodoval schizofrenik

Kauza opencard: Svoboda a Hudeček dostali podmíněné tresty

 Zprava obžalovaní bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze, který má vynést 8. září rozsudek v kauze projektu opencard. (Zdroj: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).