Menu Zavřít

Polsko sází na uhlí. Postaví teplárny a otevře nové doly

26. 4. 2017
Autor: čtk

Polsko v reakci na vyšší poptávku po energiích možná otevře kolem roku 2019 nové uhelné doly. Řekl to dnes náměstek polského ministra energetiky Grzegorz Tobiszowski. Země by tím šla proti většinovému evropskému proudu, který se přiklání k čistším zdrojům energie.

Polsko, které získává většinu elektřiny z uhlí, pravděpodobně postaví v příštích letech více uhelných elektráren a tepláren, poznamenal náměstek. Ministerstvo energetiky vypracuje v příštích měsících návrh energetického mixu. „Potom budeme přemýšlet, co dál,“ cituje Tobiszowského agentura Reuters.

V Polsku se loni vytěžilo zhruba 70 milionů tun uhlí, což je téměř o dva miliony tun méně než v předešlém roce.


Češi jdou ekologičtější cestou:

Česko opět podpoří zelenou energetiku. Ale jen z unijních peněz

 Kompostárna Březhrad, Hradec Králové


Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) loni v rámci restrukturalizačního plánu rozhodla o uzavření některých ztrátových uhelných dolů a o sloučení největších uhelných společností. PiS požaduje, aby uhlí zůstalo hlavním energetickým zdrojem Polska na další roky. Plánuje také snížit závislost země na dovozu uhlí z Ruska. Parlamentní volby v roce 2015 vyhrála strana částečně i díky slibu, že ochrání tento sektor i pracovní místa v něm.

BRAND24

Záměr Polska ale kontrastuje s vývojem v Evropská unii. Ta se snaží uhlíkové emise omezovat. Zcela opačná je i situace v České republice, kde se doly zavírají. Těžební společnosti OKD se loni kvůli klesajícím cenám uhlí a vysokému zadlužení dostala do úpadku.

Přečtěte si také:

Fantomas se zlobí. Beneš provádí v ČEZ čistky

ČEZ by se kvůli protichůdným postojům akcionářů mohl rozdělit, připouští Beneš

Dinosauři evropské energetiky: ČEZ a RWE nezvládají obrat k zelené


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).