Menu Zavřít

Polská i maďarská vláda Bruselu vzkázaly, že postoj ke kvótám nezmění

23. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Varšava a Budapešť dnes vzkázaly Evropské komisi, že svůj odmítavý postoj ke kvótám pro přerozdělení migrantů nehodlají měnit. Brusel koncem července posunul do další fáze řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku kvůli tomu, že nedodržují povinnosti plynoucí z programu přerozdělování žadatelů o azyl podle stanovených kvót.

„Toto řešení je špatné a ohrožuje bezpečnost,“ uvádí se podle agentury DPA v odpovědi zaslané komisi, kterou dnes zveřejnilo polské ministerstvo vnitra. Polská vláda je přesvědčená o správnosti svého postoje, kterou zdůvodňuje nutností zajistit bezpečnost. Poukazuje přitom na to, že otázky národní bezpečnosti jsou zcela v kompetenci členských států.

„Paříž, Stockholm, Brusel, Berlín, Manchester, Barcelona. Na kolik dalších evropských měst musejí ještě teroristé zaútočit, aby se Evropská unie probudila?“ prohlásil v této souvislosti podle DPA polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak.

Ani maďarská vláda nehodlá ustoupit ze svého odmítavého stanoviska k plánům zavést evropské migrační kvóty. Podle agentury MTI to dnes řekl státní tajemník ministerstva spravedlnosti Krisztián Kecsmár, který informoval o odpovědi, kterou Evropské komisi zaslal kabinet premiéra Viktora Orbána.

Dopis podle Kecsmára obsahuje výhrady vůči „dvojím standardům“, které komise uplatňuje, a vůči „neobvykle krátkým lhůtám“, které byly uloženy Maďarsku k tomu, aby jednalo. Státní tajemník poukázal na to, že zatímco „sotva některý“ člen EU dodržel unijní rozhodnutí o kvótách, komise zahájila řízení jen proti třem z nich. Rozhodnutí přitom nedodrželi ani ti členové, kteří pro ně hlasovali, zdůraznil.

BRAND24

Maďarská vláda podle vyjádření Kecsmára hodlá „prosadit vůli voličů“. „Národní identita, státní svrchovanost a zásada rovnosti jsou základní hodnoty,“ prohlásil.

Přečtěte si o tom, jak se k migraci aktuálně staví Německo:

Merkelová je proti krácení peněz z fondů za odmítání uprchlíků

Slabá karta migrace. Pro Němce je zásadním volebním tématem vzdělávání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).