Menu Zavřít

Politolog Tomský jde do politiky - bude lídrem Realistů v Pardubicích

7. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Politolog a nakladatel Alexander Tomský se dnes stal členem strany Realisté a povede kandidátku v Pardubickém kraji. Oznámil to zakladatel strany Petr Robejšek. Tomský v uplynulých letech působil jako komentátor politického dění v Česku i zahraničí.

„Po letech psaní mám možnost si zkusit, co by se dalo udělat v Parlamentu,“ komentoval Tomský své rozhodnutí. Dodal, že je mu blízký důraz Realistů na národní zájem, bezpečnost a rodinu. Vymezil se však vůči extremistickým tendencím a šovinismu. „Akcentuji národ, ale nikoliv v tom fašizujícím smyslu jako extremisté, kteří se vyrojili různě v Evropě,“ podotkl.

Robejšek vyzdvihl Tomského „realistický pohled na svět“. „Je to člověk, který realisticky myslí, který přesně rozeznává a popisuje problémy, které trápí současnou Evropu, a k těmto problémům poskytuje zasvěcené komentáře,“ uvedl.

Tomský bude lídrem kandidátky v Pardubickém kraji. „Je to kraj, kde jsem napůl doma, chodil jsem tu na základní školu, gymnázium a později do učňovské školy,“ poznamenal. Část života strávil Tomský v Británii, kde se věnoval publikační činnosti. Mimo jiné působil jako analytik v politologickém ústavu Keston College.


Co si o Robejškových ambicích myslí Petr Holec? Přečtěte si komentáře:

Ubráníme zemi, slibuje Robejšek. Hlavně před ním!

Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana

 Petr Holec


Zakladatel strany, která bude v letošních sněmovních volbách kandidovat poprvé, je přesvědčen o tom, že v říjnu by Realisté mohli získat i více než deset procent hlasů. „Věřím ve dvouciferný výsledek,“ řekl Robejšek novinářům. Podpora voličů v průzkumech se zatím pohybuje pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Realisté chtějí nadřadit českou Ústavu mezinárodním smlouvám, zcela zakázat nelegální migrace do země a odmítnout euro. V programu mají také zavedení povinné tříměsíční vojenské služby pro muže, zavedení rovné daně nebo umožnění občanům v referendech vetovat zákony.

Strana usiluje také o zavedení hmotné odpovědnosti úředníků, zavedení povinné výuky angličtiny od první třídy základní školy či definici standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví. Podporují i výstavbu dalších bloků v jaderné elektrárně Dukovany.

BRAND24

Strana Realisté vznikla kolem Robejška, finančně ji podporuje ze soukromých zdrojů i spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva. Je to tak jedna ze stran, které podporují čeští miliardáři. Andrej Babiš stojí v čele hnutí ANO, Pavel Sehnal letos obnovil Občanskou demokratickou alianci (ODA).

O Realistech dále čtěte:

Realisté představili program. Národní zájem chtějí prosadit do Ústavy

Realisté, nebo snílci? Robejšek a spol. chtějí 20 procent a pozici hegemona pravice

Realista Hynek: Nakrmíme české zbrojaře

Tajemník Realistů Moroz: Dospivu jsem možná oslovil já

Jsme jako startup, tvrdí nová strana Realistů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).