Menu Zavřít

Realisté, nebo snílci? Robejšek a spol. chtějí 20 procent a pozici hegemona pravice

14. 2. 2017
Autor: čtk

Strana Realisté vytvořená kolem politologa Petra Robejška hodlá být nejsilnějším subjektem české pravice a stále je přesvědčena, že může letos ve sněmovních volbách dosáhnout na 20 procent hlasů. Na tiskové konferenci to dnes oznámili Robejšek a tajemník strany Michal Moroz. Robejšek přitom neuvedl, zda bude sám v čele některé krajské kandidátky.

Robejšek uvedl, že podle průzkumů je v Česku 25 procent voličů, kteří chtějí jít k volbám, ale žádná ze stran je neoslovuje natolik, aby jí dali hlas. Je přesvědčen, že Realisté mohou tyto lidi oslovit. Navíc čeká, že se potenciál jeho strany bude zvyšovat s rostoucí nespokojeností s vládou a se slabou opozicí.

Poslední průzkumy veřejného mínění ale Realistům velké šance nedávají. Ve výsledcích agentur se zatím vůbec neobjevili, CVVM uvedlo, že je jako svou volbu uvedly jen jednotky respondentů.

„Když se podíváte na stav současné vládnoucí koalice a obecně na stav české politické scény i na kritické události okolo pana (vicepremiéra a předsedy ANO Andreje) Babiše v posledních dnech, tak bych se nedivil voličům, kdyby byli ještě více zklamáni, než byli předtím,“ řekl.

Své krajské lídry pro sněmovní volby chtějí Realisté představit v polovině května. Robejšek zatím nedokáže říct, zda i on bude stát v čele kandidátky v některém z krajů. Podle něj je na personální otázky příliš brzy.


Co si o Robejškových ambicích myslí Petr Holec? Přečtěte si komentář:

Ubráníme zemi, slibuje Robejšek. Hlavně před ním!

Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana

 Petr Holec


Strana dnes v Praze zahájila cestu po regionech, během níž se chce v nadcházejících týdnech představit voličům. Počátkem dubna by Realisté měli představit svůj volební program, který by se měl zaměřit na ochranu národních zájmů. Za jeden ze stěžejních bodů programu Robejšek označil zavedení rovné daně.

Realisty ze svého soukromého majetku podporuje spolumajitel společnosti Penta Marek Dospiva. Je to tak jedna ze stran, které podporují čeští miliardáři. Babiš stojí v čele hnutí ANO, Pavel Sehnal letos obnovil Občanskou demokratickoui alianci (ODA).

BRAND24

O Realistech dále čtěte:

Realista Hynek: Nakrmíme české zbrojaře

Tajemník Realistů Moroz: Dospivu jsem možná oslovil já

Jsme jako startup, tvrdí nová strana Realistů

Petr Robejšek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).