Menu Zavřít

Politická krize nevadí. Brazílie chce být členem OECD do tří let

31. 5. 2017
Autor: čtk

Brazilský prezident Michel Temer poslal formální žádost o připojení země k Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Prezident podal žádost navzdory korupčnímu skandálu, kvůli kterému by mohl být sesazen.

Konečné rozhodnutí o členství by mohlo padnout až za několik let. Bude záviset na tom, zda země plní vstupní požadavky, což by mohlo znamenat legislativní změny, zvláště v oblasti daní a transparentnosti, které musejí vyhovovat požadavkům OECD. Jeden z vládních úředníků očekává, že by se země mohla stát členem OECD do tří let.

V dubnu agentura Reuters uvedla, že Temer chystá připojení země k OECD, která má 35 členů, v rámci plánu na posílení vztahů země se západními rozvinutými ekonomikami. Předchozí brazilská vláda dávala přednost vztahům s rozvojovými zeměmi.

BRAND24

OECD
Je mezivládní organizace, jejímž úkolem je koordinovat ekonomickou a sociálněpolitickou spolupráci členských zemí, zprostředkovávat nové investice a prosazovat liberalizaci mezinárodního obchodu. Chce napomáhat k dalšímu ekonomickému rozvoji, k potlačení nezaměstnanosti, ke stabilizaci a k rozvoji mezinárodních finančních trhů. Mandát OECD je velmi široký, protože pokrývá řadu záležitostí vztahujících se k ekonomice, životnímu prostředí a sociální politice. Česká republika se stala členem organizace v roce 1995.

Temer doufá, že členství v OECD by mohlo přilákat zahraniční investice do ekonomiky, která se stále snaží vymanit ze své nejhorší recese, řekly agentuře Reuters dva vládní zdroje. Temer se snaží přesvědčit investory, že bude pokračovat v reformách přátelských k podnikání, přestože roste tlak aby odstoupil kvůli obvinění, že bral úplatky od majitelů největšího světového zpracovatele masa JBS. I když koalice v kongresu neopustila jeho středopravou vládu, reformní agenda, která zahrnovala nové penzijní a pracovní zákony, ztratila od 17. května, kdy skandál vypukl, na dynamice.

Dále čtěte:

Brazilský prezident byl obviněn kvůli korupční kauze

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu

Rusko si stěžuje u Světové obchodní organizace na Ukrajinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).