Menu Zavřít

Počet důchodců v exekuci stoupl, senioři se vrací do práce

22. 9. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

Počet důchodců v exekuci stoupl podle údajů České správy sociálního zabezpečení letos v pololetí meziročně o 5200 na 84 700. Řada důchodců řeší svou finanční situaci návratem do práce, jejich počet stoupl za posledních 20 let zhruba o polovinu.

Na konci loňského roku si k penzi přivydělávalo 356 tisíc seniorů, v roce 1996 to bylo 170 tisíc lidí. V Česku žije téměř 2,4 milionu lidí, kteří pobírají starobní důchod. Ten ale vždy nepokryje všechny životní náklady a zadlužených seniorů tak přibývá. Podle letošního průzkumu Českého statistického úřadu je 15 procent českých penzistů žijících o samotě ohroženo chudobou.

Řada podnikatelů se proto rozhodne při dosažení důchodového věku ve své činnosti pokračovat. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří si zřídí živnostenský list až v důchodovém věku.

Podle srpnových údajů společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek, důchodci ve věku nad 65 let mají v průměru závazky přes 27 tisíc korun. Často jde o dluhy, ke kterým se senioři zavážou kvůli svým dětem a vnoučatům.

Vláda schválila zvýšení důchodů. Čtěte více:

Penze příští rok stoupnou o tři stovky. Průměrný důchod bude 11 745 korun

Ilustrační foto

Podle údajů Českého statistického úřadu je ve věku 65 až 69 let zaměstnáno 15,6 procenta mužů a 7,9 procenta žen. Více než pětina neaktivních důchodců do 70 let (čtvrt milionu lidí) si přála v době odchodu do penze dále pracovat.

Každý dvacátý neaktivní důchodce zároveň uvádí, že hlavní příčinou odchodu z aktivního života byla ztráta práce a nemožnost najít jiné zaměstnání. Ze zdravotních důvodů odchází do důchodu kolem sedmi procent pracujících v důchodovém věku. Přes 80 procent pracujících důchodců uvádí jako důvod svého zaměstnání finanční zajištění.


Čtěte také:

CONTENT24

Vláda jednohlasně: Do důchodu se půjde v 65 letech

Nákladné penze. Německo čeká zvyšování věku odchodu do důchodu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).