Menu Zavřít

Panama utužuje vztahy s Pekingem. V Číně otevřela ambasádu

26. 7. 2017
Autor: ČTK

Panama otevřela své velvyslanectví v Pekingu. Oznámilo to v úterý panamské ministerstvo zahraničí. Středoamerická země navázala s Čínou vztahy v červnu. Před tím přerušila dlouholeté diplomatické styky s Tchaj-wanem, který Čína považuje za svou součást.

Podle panamského ministerstva je nová ambasáda již v provozu, i když v objektu ještě nepůsobí velvyslanec. Zřízení ambasády bylo ohlášeno v době návštěvy čínských podnikatelů v Panamě, uvedla agentura AFP.

Panama v posledních letech zintenzivnila ekonomickou spolupráci s Čínou. Čínské státní firmy jednají zejména o investicích v souvislosti s loňským rozšířením Panamského průplavu, jehož je Čína po Spojených státech druhým největším uživatelem.


Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera:

Princip jedné Číny a politika jedné Číny nejsou zdaleka totéž

 malá Čína, velká Čína


Čína a Tchaj-wan soutěží o diplomatické uznání v nejchudších zemích a často se vzájemně obviňují, že se své případné partnery snaží nalákat poskytováním značných finančních prostředků. Tchaj-wan uznávají ve světě asi dvě desítky zemí, většina z nich je z Latinské Ameriky a karibské oblasti.

BRAND24

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii. Ostrov se nicméně vyvíjí samostatně od roku 1949, kdy na něj před komunisty uprchli čínští nacionalističtí politici. Většina zemí světa nároky Pekingu uznává, byť jen formálně. S Tchaj-wanem nicméně udržují styky na nižší úrovni.

Čtěte dále:

Německo v boji proti daňovým podvodům koupilo za miliony Panamské dokumenty

Proti proudu. Z Tchaj-wanu se stává daňový ráj

Panamský průplav čeká další upgrade, bude lépe řídit lodě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).