Menu Zavřít

OECD: Česko musí lépe zasahovat při stíhání korupce cizích činitelů

22. 6. 2017
Autor: Dominik bachůrek, Euro

Česko musí podniknout kroky k prosazování zákonů proti podplácení zahraničních veřejných činitelů, oznámila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Odhodlání ke zlepšení situace prý Česká republika již ukázala. Je ale nutné, aby zvýšila své úsilí při odhalování a vyšetřování korupce. Nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti označily zprávu za "pozitivní vysvědčení od OECD".

OECD připomněla, že Česko ratifikovalo Úmluvu OECD proti podplácení zahraničních veřejných činitelů již před sedmnácti lety, avšak žádný případ podplácení zahraničních veřejných činitelů dosud nebyl stíhán.

„Toto je důvodem ke znepokojení, zejména s ohledem na orientaci české ekonomiky na export, a to včetně vysoce rizikových odvětví, jakými jsou strojírenství a obchod s obrannými materiály,“ uvedla organizace.

Hodnotící zpráva nicméně vyzdvihuje „značné úsilí“ Prahy vylepšovat svůj systém boje proti podplácení zahraničních veřejných činitelů. Jako příklady prostředků tohoto boje dokument uvádí vyšetřování obvinění prostřednictvím žádostí o právní pomoc, používání nefinančních forem důkazů, spolupráci společných vyšetřovacích týmů se zahraničními orgány a vedení centrální evidence bankovních účtů a rejstříků skutečných vlastníků právnických osob.

Doporučení splnila předpoklady

České úřady zareagovaly mimo jiné prohlášením, že „některá z doporučení nejsou žádným překvapením a jejich řešení je již připravováno nezávisle na hodnocení“. Uvedly například, že „větší nezávislost státního zastupitelství je požadavkem, který je naplňován návrhem nového zákona o státním zastupitelství“.

Oba české orgány se „také velmi intenzivně věnují nové úpravě trestní odpovědnosti právnických osob“. „Také ochrana oznamovatelů je téma, jež je již ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu zpracováno do podoby legislativního návrhu, který posiluje postavení whistleblowera během řízení,“ dodává se v prohlášení nejvyššího státního zastupitelství a ministerstva spravedlnosti.

BRAND24

OECD vydala zprávu na základě další fáze dlouhodobého hodnocení českého pokroku v uplatňování podepsané úmluvy.

Přečtěte si také

Dalíkův rozsudek byl zrušen kvůli sporné právní kvalifikaci

Ředitel Aera Vodochody: Chceme se vrátit do Egypta

Exportní banka půjčí Papcelu 800 milionů na vývoz do Ruska


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).