Menu Zavřít

Odevzdejte hesla. Trump navrhuje totální prověrky při vstupu do USA

5. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Trumpova administrativa navrhla nová pravidla prověrek při vstupu do země. Návštěvníci mohou být nuceni odevzdat hesla na své účty na sociálních sítích, telefonech nebo noteboocích. Úředníci se nově budou smět ptát na ideologii cestujících. Odmítnutí může být příčinou k zadržení nebo nevpuštění do země. Tato novinka zasáhne i cestující ze zemí s bezvízovým stykem, mezi něž patří i Česká republika.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa představila nová procedury, které se dotknou všech lidí, kteří vstupují do země. Takzvané totální prověrky budou začínat již na ambasádách, kde se návštěvníci registrují pro vstup do USA nebo žádají o víza. Pokračovat budou na letištích přímo v Americe, informoval list Wall Street Journal.

Prověrky budou zahrnovat otázky na ideologii cestujících. Úředníci a celníci budou mít právo požadovat přístup k finančním záznamům, účtům na sociálních sítích nebo emailům. Cestující neutají ani kontakty a obsah svých telefonů, tabletů či notebooků. Neposkytnutí hesel nebo přístupu může být důvodem pro zadržení osoby nebo její nevpuštění na území Spojených států.

„V případě sebemenší pochybnosti o záměrech návštěvníka USA je musí vyvrátit k naší plné spokojenosti,“ řekl listu Wall Street Journal poradce amerického ministra pro vnitřní bezpečnost Gene Hamilton.

ilustrační foto Podle americké občanskoprávní organizace ACLU se bude muset každý návštěvník Spojených států obávat, zda se americká vláda nerozhodne elektronicky komunikovat jeho jménem.

Nová pravidla by se dotkla také 38 států, se kterými má USA dohodu o bezvízovém styku. Mezi ně patří Česká republika, Velká Británie nebo Francie.

Ačkoliv kontroly mobilních telefonů na hranicích jsou již několik let možné, vždy se jednalo o ojedinělé případy. Nová pravidla by z nich udělala běžnou praxi. Americký nejvyšší soud sice rozhodl, že pro prohlídky mobilních telefonů je nutné soudní povolení, pro oblast kolem hranic ale platí výjimka.

S prověrkami účtů na sociálních sítích začala již Obamova administrativa. Ta se spokojila pouze s dotazem na uživatelská jména na sociálních sítích a to jenom u žadatelů o víza. Podle americké občanskoprávní organizace ACLU se bude muset každý návštěvník Spojených států obávat, zda se americká vláda nerozhodne elektronicky komunikovat jeho jménem.

Skupina amerických zákonodárců chce proti této praxi i plánovaných totálním prověrkám bojovat a představila návrh zákona, který by je omezoval. „Hraniční přechod by neměl být záminkou pro stažení kompletního obsahu vašeho telefonu,“ řekl Greg Nojeim, poradce Centra pro demokracii agentuře Reuters.

BRAND24

Přestože předkladatelé zákona jsou zástupci obou politických stran, není zatím jisté, jestli má legislativa šanci projít Kongresem. Ten je ovládán republikány.

Čtěte dále:

Stavitelé Trumpovy zdi se bojí o život

Zájem o stavbu Trumpovy zdi mají stovky firem

Co s tou zdí? Trump vymýšlí, kde na ni vzít mexické peníze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).