Menu Zavřít

Objem zadaných veřejných zakázek ve stavebnictví klesl o téměř 40 procent

12. 10. 2016
Autor: čtk

Veřejní investoři v Česku letos do konce září zadali stavebním firmám 3532 zakázek za 66,2 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně klesla o 38,7 procenta, počet se pak snížil o 27,2 procenta. Vyplývá to z údajů inženýrské společnosti ÚRS Praha. Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (14,4 miliardy Kč) a z komunálního sektoru Kraj Vysočina (1,7 mld. Kč).

„Pokles je dán především úbytkem zadání velkých stavebních zakázek hlavně v dopravní infrastruktuře v souvislosti s přechodem na nové programové období čerpání prostředků z evropských fondů a také nedořešením problémů s posuzováním vlivu na životní prostředí,“ uvedl ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc.

Hodnota zakázek na pozemní stavby meziročně klesla o 21,8 procenta na 17,9 miliardy korun a na inženýrské stavby o 43,2 procenta na 48,3 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky byla 18,8 milionu korun, o 6,2 procenta méně než je průměr za loňský rok.

Do konce srpna byly zadány čtyři velké stavební zakázky s cenou nad miliardu korun. První byla modernizace dálnice D1 v úseku Psáře - Soutice za 1,13 miliardy korun. Zakázku získalo sdružení Metrostav, Swietelsky stavební. Druhou je oprava železniční trati v úseku Opava východ - Olomouc hlavní nádraží za 1,03 miliardy korun, kterou dostala společnost Strabag Rail. Třetí je revitalizace trati Okříšky - Zastávka u Brna za 1,14 miliardy korun rovněž pro Strabag Rail. Čtvrtá zakázka patří Eurovii. Jde o stavbu dálnice D3 v úseku Ševětín - Borek v hodnotě 1,13 miliardy korun.

Přečtěte si, jak se letos daří tuzemskému průmyslu:

Český průmysl znovu roste, meziročně posílil o 13,1 procenta

Výroba zámků ve firmě Tokoz

Největším zadavatelem zakázek z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (14,4 miliardy Kč), následují Správa železniční dopravní cesty (8,7 mld. Kč) a ministerstvo zemědělství (946 mil. Kč). Z komunálního sektoru zadal největší objem zakázek Kraj Vysočina (1,7 miliardy Kč).

Největší objem zakázek, 12,6 procenta, byl zadán na stavby na území Středočeského kraje. Naopak na Karlovarský kraj připadalo pouze 2,4 procenta objemu. To je však do značné míry dáno velikostí krajů. V přepočtu na kilometr čtvereční tak připadá jednoznačně nejvíce na Prahu (15.351 Kč) před Jihomoravským (1130 Kč) a Olomouckým krajem (1021 Kč). Nejméně patří Plzeňskému kraji (410 Kč).

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo do konce července 1008 firem. Největší objem získala Eurovia, které veřejná správa zadala 136 zakázek za 3,2 miliardy korun. U dalších 61 tendrů za 3,7 miliardy korun bude mít podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.


Také si přečtěte:

Chcete zakázku? Ukažte, jak pečujete o přírodu

BRAND24

Vláda hledá nový zdroj peněz na renovaci veřejných budov

Propad stavebnictví je nejrychlejší za tři roky. Klesá i průmyslová výroba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).