Menu Zavřít

Nový školní rok s vyššími platy. Učitelé si polepší o šest procent

27. 7. 2016
Autor: čtk

Od září se zvýší platy ve školství. Učitelům se tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Celkový finanční objem na platy pedagogů se navýší o osm procent, zatímco ten na platy nepedagogických pracovníků o pět procent. Potřebných 2,5 miliardy korun ministr financí Andrej Babiš (ANO) získá z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) už dříve uvedla, že učitelé s praxí do šesti let by si v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, na základních školách o 2300 korun, na středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.


Učitel, nebo europoslanec? Platy státních zaměstnanců se liší o stovky tisíc


Valachová byla s výsledkem projednávání velmi spokojená. „Děkuji všem kolegům z vlády, že podpořili tento požadavek. Je to dobrá zpráva pro učitele i ostatní pracovníky,“ uvedla. Kabinet podle ní také podpořil navýšení rozpočtu vysokých škol o 260 milionů korun. O dalších penězích pro vysoké školství chce jednat ve čtvrtek při jednání s Babišem.

Mladým se bude přidávat rychleji

Za největší novinku ministryně označila to, že se podařilo prosadit, aby se od září mladým učitelům a učitelkám přidávalo rychleji. Plat se jim bude zvyšovat už po dvou letech praxe, ne až po šesti. Ministerstvo tak chce udržet mladé vyučující ve školách. „Budeme znovu podporovat to, abychom nalákali začínající učitele do škol,“ řekla.

Výdělky ve veřejném sektoru měly původně vzrůst od ledna. Odbory ale navrhovaly, aby se při příznivém vývoji ekonomiky zvedly ještě letos, nejen ve školství, ale i ostatním pracovníkům ve veřejné sféře. Platy lékařů se pak zvýší až od ledna. Tok peněz ve zdravotnictví upravuje úhradová vyhláška, která platí právě vždy od začátku roku.

BRAND24


Čtěte také:

Vláda přidá peníze na sport, chce ulevit rodinným rozpočtům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).